Nyílt nap a Katasztrófavédelmi Oktatási Központban

2021. október 18. 14:48

A pályaválasztás előtt álló középiskolások fokozott érdeklődése mellett zajlott a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ immár harmadik alkalommal megrendezett nyílt napja. Október 18-án csaknem háromszáz diák ismerkedett a tűzoltók hivatásával a képzőközpontban.

A megjelent diákokat és a pedagógusokat Vietórisz Ágnes tű. ezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság humánszolgálat-vezetője köszöntötte. A szolgálatvezető hangsúlyozta, hogy szép, de felelősségteljes hivatás a tűzoltóké, ugyanakkor azt is elmondta, a katasztrófavédelem szervezetén belül számos más szakterület is tartogat kihívást és érvényesülési lehetőséget a fiataloknak. 

A megelevenedett udvaron az első látnivaló egy szimulált baleset volt, a diákok közvetlen közelről figyelhették meg a roncsvágást, műszaki mentést, és a beavatkozások során alkalmazott eszközöket, felszereléseket. Ezt követően kilenc állomáson várták a fiatalokat bemutatókkal, információkkal. A gyerekek megismerkedhettek a gépjármű emelésének technikájával, a konyhai olajtűz oltásának helyes módszerével, az alpintechnikai fogásokkal, a kéményseprőszakmával, a mobil labor felszereléseivel és az Országos Tűzmegelőzési Bizottság tartalmas tesztjeivel. Ezek mellett kipróbálhatták a tűzoltó szakfelszereléseket, és láthattak ismertető kisfilmeket is. Izgalmas, és önismereti szempontból kifejezetten hasznos volt a pszichológus vezetésével kitöltött pszichológiai tesztsor. 

A nyílt napon a főváros mellett Pest, Komárom-Esztergom és Fejér megye tizennégy középiskolájának diákjai vettek részt.

Fotó: KOK