Sokan keresték fel az Educatio 2022. szakkiállítást

2022. január 14. 13:41

Immár huszonkettedik alkalommal várja a pályaválasztás előtt álló fiatalokat az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás, amelynek a HUNGEXPO „A” csarnoka ad otthont. A csütörtöktől szombatig tartó börzén a Nemzeti Közszolgálati Egyetem a teljes képzési kínálatával várja a kilátogatókat.

Idén húszezer négyzetméteren több mint kétszáz kiállító, köztük mintegy ötven hazai felsőoktatási intézmény hallgatói és oktatói adják át a legfrissebb információkat a képzésről, a kollégiumi elhelyezésről, vagy a tanulmányokat követő lehetőségekről. Az eseményen a Nemzeti Közszolgálati Egyetem mind a négy kara képviselteti magát.

A kiállításon jelentős az érdeklődés a katasztrófavédelem alapszak iránt. A 2022/2023-as tanévtől már tizedik alkalommal kezdhetik meg tanulmányaikat azok, akik sikeres felvételi eljárást követően felvételt nyernek. A jövő tanévben a nappali, államilag támogatott képzések – iparbiztonsági, katasztrófavédelmi műveleti, valamint tűzvédelmi és mentésirányítási szakirányok – mellett nappali iparbiztonsági és tűzvédelmi és mentésirányítási költségtérítéses képzésekre is lehet jelentkezni. Azok, akik levelező képzésre jelentkeznek, választhatják a költségtérítéses és államilag támogatott iparbiztonsági és katasztrófavédelmi műveleti, valamint tűzvédelmi és mentésirányítási szakirányt is.

Népszerű a katasztrófavédelem mesterképzési szak is, amely elsősorban az alapszakon végzettek továbbtanulására és a vezetővé képzésre nyújt lehetőséget. Sok fiatal tájékozódik az előző évi felvételi pontokról, a felvételi eljárás menetéről, az elsajátítandó tantárgyakról, valamint a hivatásos katasztrófavédelemi szervezet nyújtotta elhelyezkedési lehetőségekről.

Az idei évtől a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kar Katasztrófavédelmi Intézete tűzvédelmi mérnöki alapképzési szakot indít. A hiánypótló képzés célja a legmagasabb szintű tűzvédelmi mérnöki képzés lehetőségét biztosítani a civil és hivatásos szakemberek számára, akik a tűzmegelőzés, a tűzoltás és a tűzvizsgálat szakterületén széleskörű mérnöki tűzvédelmi kompetenciákhoz juthatnak. A nyolc féléves képzés abszolválását követően a végzettek BSc fokozatú tűzvédelmi mérnöki diplomát szereznek, amellyel a Magyar Mérnöki Kamara Tűzvédelmi Tagozatának mérnöki jogosultsággal rendelkező tagjává is válhatnak.

A rendezvény második napján dr. habil. Vass Gyula tű. ezredes, a Katasztrófavédelmi Intézet vezetője és Vietórisz Ágnes tű. ezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Humánszolgálatának vezetője is megtekintette az intézet kiállító pavilonját. A katasztrófavédelmi Intézetet a kiállítás során naponta négy tűzoltótisztjelölt és az oktatásszervezés munkatársa képviseli.

 

 

Fotó: Szilágyi Dénes NKE/ KVI