Tűzoltónapi ünnepség a főigazgatóságon

2022. május 02. 15:03

Május másodikán rendezték meg a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon a katasztrófavédelem központi tűzoltónapi ünnepségét. A rendezvényen miniszteri és főigazgatói elismeréseket, valamint előléptetésről szóló dokumentumot vehettek át az arra érdemesek.

A BM OKF épületében megtartott ünnepségen részt vett dr. Góra Zoltán tűzoltó altábornagy, országos katasztrófavédelmi főigazgató, műveleti, hatósági és gazdasági helyettese, illetve a szakmai szervezetek vezetői.

A Himnusz elhangzását követően Fülep Zoltán tűzoltó ezredes, megbízott országos tűzoltósági főfelügyelő mondott ünnepi beszédet. Köszöntőjét azzal kezdte, hogy az idei tűzoltónap kicsit más, mint a korábbiak, hiszen végre nem a virtuális térben, hanem személyesen ünnepelhetünk. Mint mondta, a rendezvény ad alkalmat arra is, hogy az arra érdemesek átvegyék azokat az elismeréseket, amelyeket még a polgári védelem napja alkalmából ítéltek oda nekik. Az ezredes hozzátette, egy kiemelt napot nem az tesz ünneppé, hogy pirossal szerepel a naptárban, hanem az, hogy az adott eseményhez milyen személyes, történelmi, társadalmi emlékek, magasztos eszmék tartoznak, és azokat hogyan tudjuk megragadni, sajátunkká tenni. Fülep Zoltán emlékeztetett arra, a világjárvány mára a mindennapok szerves részévé vált, a szomszédos országban dúló háború pedig újabb terheket ró mindenkire, civilekre és a lakosság védelmét ellátókra egyaránt. „Ezek az események tovább növelik az amúgy is felgyorsult világunk fordulatszámát, amely pörgéséből időnként ki kell lépnünk, erre is alkalmas ez az ünnep. Lehetőséget ad arra, hogy kissé lassítsunk, elgondolkozzunk a múltból származó emlékeken, a jelenben végzett tevékenységünkön, és a jövőben járandó út irányain.” – fogalmazott az ezredes.

Beszédében a főfelügyelő felidézte Florianus, a tűzoltói erényeket, vagyis az akaratot, a bátorságot, a hősiességet és a bajtársiasságot megtestesítő római katona alakját, és hangsúlyozta, ezeknek az erényeknek a ma tűzoltói tevékenységében is meg kell jelenniük, és örökül is kell hagyni azokat a jövő tűzoltónemzedékeinek. Ehhez pedig, tette hozzá Fülep Zoltán, arra is szükség van, hogy jól használjuk ki a rendelkezésünkre álló lehetőségeket, valamint az egyén és a szervezet szintjén is jelenjen meg a fejlődés igénye, függetlenül attól, hogy valaki hivatásos tűzoltóként teljesít szolgálatot, esetleg önkormányzati, létesítményi tűzoltóságon dolgozik, netán önkéntesként tesz a tűzvédelemért.  

Az ezredes kifejtette, a tűzoltóság napja alkalmat ad arra, hogy az állampolgárok megismerhessék a tűzoltók életét, tevékenységét, és arra is, hogy jobban ráirányítsa a figyelmet az élet-, és vagyonbiztonságot fenyegető események megelőzésének lehetőségeire. 

A főfelügyelő mindezek után köszönetet mondott azoknak, akik a háttérből támogatják a tűzoltókat, biztos alapot szolgáltatva ahhoz, hogy minden szolgálatban a maximumot nyújthassák. Egyben megemlékezett azokról a bajtársakról is, akik életüket adták feladataik teljesítése során.

A köszöntő után a rendezvény résztvevői meghallgatták a Katasztrófavédelem Központi Zenekara ünnepi műsorát, amelyben Barsvári József Magyar tűzoltók indulója, Johannes Brahms VI. Magyar tánca és Ted Huggens Largo alla Barocco-ja szerepelt.

Mindezek után az országos katasztrófavédelmi főigazgató a tűzoltóság, illetve utólagosan a polgári védelem napja alkalmából miniszteri, főigazgatói elismeréseket, előléptetéseket adott át. 

A rendezvény a Szózat hangjaival ért véget. 

Fotó: Szőke Péter BM OKF