Hét megye 252 településen lesz szúnyoggyérítés a héten

2022. május 23. 12:15

A héten 4 Bács-Kiskun, 65 Borsod-Abaúj-Zemplén, 3 Hajdú-Bihar, 6 Heves, 42 Jász-Nagykun-Szolnok, 4 Pest és 128 Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen lesz szúnyoggyérítés.

A meleg időjárás kedvez az embert támadó szúnyogok megjelenésének. Az eltérő csapadékviszonyok miatt a szúnyogok száma országszerte nagy változékonyságot mutat. Lokálisan akár tömegessé is válhat a jelenlétük. Az elmúlt hetekben a Duna és a Tisza mentén folyamatosan alkalmazták a lárvák ellen használt biológiai módszert. A Duna mentén jellemzően kisebb, jól megközelíthető tenyészőhelyek alakultak ki, ezek zömét feltárták és eredményesen kezelték a szakemberek.

A Tiszán és a Bodrogon több kisebb árhullám vonult le, emiatt a szúnyogok számára ideális élőhelyek jöttek létre. Ezek egy részéből tömegesen keltek ki a vérszívók. A napokban autóra szerelt permetező berendezésekkel juttatják ki a szúnyogirtó készítményt permetfelhő, vagy köd formájában. A ködöt képező technológiát növényzettel sűrűn borított környezetben alkalmazzák. Mivel a létrejövő sűrű köd egy kis időre korlátozza a látási viszonyokat, forgalmas helyen nem ezt használják. A forgalmasabb területeken permetfelhő formájában juttatják ki az irtószert. A két eljárás során ugyanazt a készítményt permetezik.

A nagyon kis mennyiségben kijuttatott irtószer emberekre, háziállatokra, növényekre ártalmatlan, az csak több ezerszeres dózisban fejtene ki negatív hatást. Hektáronként mindössze fél litert permeteznek ki belőle, kijuttatás után néhány órával pedig le is bomlik. A kivitelezés késő este és éjszaka történik a települések belterületén. 

A munkavégzésről az önkormányzatok minden esetben értesítést kapnak, a tervezett időpontok pedig megtalálhatóak a katasztrófavédelem honlapján is. 

 

Fotó: Szőke Péter BM OKF