Mentőkutyások nemzetközi továbbképzése Svájcban

2022. augusztus 02. 15:42

A HUNOR hivatásos mentőszervezet mentőkutyás egységének tagja, Leczki Sarolta tűzoltó főtörzszászlós és kutyája, Karma a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság támogatásával vett részt a Nemzetközi Kereső- és Mentőkutyás Szervezet Svájcban megtartott július végi képzésén.

A háromnapos nemzetközi továbbképzésen a HUNOR K9-es, vagyis mentőkutyás egységének kutyája és vezetője két svájci, egy szlovén és egy osztrák szakértőtől tanulhatott. A továbbképzés gyakorlati és elméleti feladatokat is tartalmazott. A feltételezés szerint a svájci Chur városát és környékét földrengés sújtotta, több ipari létesítmény is megsérült. A károk felmérése, a mentés megszervezése, a felderítés volt a feladat egyénileg és csoportosan is. A gyakorlat részletes elemzéssel és szakmai ajánlással zárult.

A következő megméretés októberben az MRT-n, azaz a Mission Readiness Test-en (a Nemzetközi Kereső- és Mentőkutyás Szervezet bevetési alkalmassági tesztjén) lesz Ausztriában, ahol a vizsgázók a kétéves nemzetközi bevethetőségi minősítésüket szerezhetik meg. Ennek a komplex vizsgának – a kutyák magas szintű tudása és terhelhetősége mellett – az elméleti részét képezik az INSARAG (Nemzetközi Kutató és Mentő Tanácsadó Csoport) irányelvek, valamint azok gyakorlati használata is.

Fotó: Leczki Sarolta tű. főtörzszászlós, FKI