Brüsszeli tanulmányúton az NKE hallgatói

2022. október 18. 09:12

A „2022 A Fiatalok Európai Éve” program keretében kétnapos képzésen vettek részt az elmúlt héten a Katasztrófavédelmi Intézet tisztjelöltjei Brüsszelben. A diákok arról tanultak, hogy mi jelent fenyegetést különböző veszélyhelyzetben, és azok miként kezelhetőek a biztonság helyreállításának érdekében.

Dr. habil. Vass Gyula tű. ezredes, a Katasztrófavédelmi Intézet vezetője elmondta, hogy az Európai Polgári Védelem és Humanitárius Segítségnyújtási Műveletek Főigazgatósága az úgynevezett Polgári Védelmi Tudáshálózat program keretében indította el az „Ifjúság a polgári védelemben és a katasztrófavédelemben” kezdeményezést.

A tanulmányi látogatáson Jagarics Dóra és Németh Krisztián Márk harmadik évfolyamos katasztrófavédelmi műveleti szakirányos hallgatók vettek részt. A diákok a polgári védelem és a katasztrófakockázat-kezelés különböző munkaterületeinek gyakorlati és interaktív konferenciájához csatlakoztak, valamint a Veszélyhelyzet-kezelési Koordinációs Központot látogatták meg.

A program célja az uniós polgári védelmi mechanizmussal összefüggő ismeretek bővítése volt. Országonként legfeljebb ketten csatlakozhattak. A résztvevőknek még a kiutazás előtt fel kellett készülniük, online felületen be is mutatkoztak egymásnak. A brüsszeli program különböző események feldolgozásával, a veszélyhelyzet-kezelés innovatív megoldásainak elemzésével telt. A diákok itthon továbbadják társaiknak a megszerzett tudásukat.