Társszervekkel közös téli felkészülés

2022. november 28. 12:03

November 28-án téli felkészülési törzsvezetési gyakorlatot szervezett a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a központi, területi és helyi operatív munkaszervek bevonásával. A gyakorlat keretében részlegesen aktiválták a Katasztrófavédelmi Koordinációs Tárcaközi Bizottság Nemzeti Veszélyhelyzet-kezelési Központot és annak feladatrendszerét a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság ágazati és szervezeti szakértőinek részvételével.

A gyakorlat feltételezése szerint az időjárási jelenségek kritikus helyzetet teremtettek Fejér megyében az utakon: a viharos szél a reggeli órákra számos településen okozott fennakadásokat a hóátfúvások, hótorlaszok és a leszakított vezetékek miatt. Az áramszolgáltatás kimaradása a vasúti közlekedést is érintette. A katasztrófavédelem érintett munkatársai mellett videokonferencia keretében a Magyar Közút Nonprofit Zrt., az Országos Rendőr-főkapitányság, az Országos Meteorológiai Szolgálat, valamint a honvédelmi ágazat kibővített operatív törzse oldotta meg az elméleti veszélyhelyzet-kezelési feladatokat.

A nap folyamán a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katasztrófavédelmi Intézetének oktatói felkészülés keretében bepillantást nyertek a gyakorlat menetébe, annak lebonyolításába.

A veszélyhelyzetek eredményes kezeléséhez, az ahhoz szükséges erők és eszközök hatékonyabb többszörözéséhez elengedhetetlen a védelmi feladatrendszer irányítói és operatív beavatkozói elemeinek rendszeres gyakoroltatása, valamint a veszélyhelyzeti kommunikációt és a jelentési folyamatot biztosító Marathon Terra 3 alkalmazás használata is. Ezt szolgálta a hétfőn megtartott téli felkészülési törzsvezetési gyakorlat.

Fotó: Dóka Imre tűzoltó őrnagy