Négynapos gyakorlaton a HUNOR vízimentőegysége

2022. december 05. 12:47

A képességek szinten tartása és fejlesztése érdekében az idei év végén a HUNOR Mentőszervezet vízimentő komponensének tíz tagja vett részt gyakorlaton. Annak célja a felszerelések karbantartása, a szakmai ismeretek szinten tartása és gyakorlatban történő alkalmazása volt.

Az első napon a csapat a felszerelések és járművek ellenőrzésén túl elméleti képzésen vett részt, amelyen az alapvető munkavédelmi előírások mellett különböző vízből mentési ismeretekkel bővítették tudásukat. 

A második napon a Duna Aréna műugró-medencéjében folytatódott a képzés, ahol az úszástudás fejlesztése mellett az állomány ellenőrzött körülmények között a különböző vízből mentési módszereket, valamint a tízméteres műugrótoronyból a magasból történő vízbeugrás technikáit gyakorolta. 

A harmadik napon gépjárművezetés-technikai képzés zajlott a Tököli reptéren, ahol a HUNOR-tagok a nehéz terepen való gyors és hatékony manőverezési képességeket fejlesztette. A quad használatának készségszintű ismerete kiemelten fontos, hiszen egy árvíz során sok esetben olyan terepen kell eljutni a mentendő emberekhez, ahová egy nagyobb gépjárművel nem lehetséges. 

A negyedik napon a Flottilla-öbölben, a Magyar Honvédségnél folytatódott a gyakorlat. Az állomány két kisgéphajóval a sólyázást, illetve az azokkal történő manőverezést gyakorolta.