Új igazgató a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság élén

2023. január 31. 14:52

Ünnepélyes állománygyűlés keretében iktatták be kedden délelőtt a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság új igazgatóját. A szervezetet február elsejétől a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság eddigi igazgatója, Lipták Attila tűzoltó dandártábornok irányítja. A leköszönő dr. Varga Ferenc tűzoltó dandártábornok ettől a naptól más felelős vezetői beosztásban folytatja szakmai pályafutását.

Az igazgatói feladatok ellátására dr. Pintér Sándor belügyminiszter – dr. Góra Zoltán tűzoltó altábornagy, országos katasztrófavédelmi főigazgató javaslatára – Lipták Attila tűzoltó dandártábornokot nevezte ki. A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságon megrendezett ünnepélyes állománygyűlés a Himnusz hangjaival kezdődött, majd Vietórisz Ágnes tűzoltó ezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Humánszolgálatának vezetője ismertette a belügyminiszter határozatát a berendelt állomány és a meghívott társzervek, valamint önkéntes és együttműködő szervek, szervezetek képviselői előtt. Ezt követően dr. Kiss Attila, a BM Rendészeti Államtitkári Kabinet kabinetfőnöke és dr. Góra Zoltán tűzoltó altábornagy, országos katasztrófavédelmi főigazgató átadta az új fővárosi igazgató kinevezését.

Dr. Kiss Attila beszédében hangsúlyozta, az állandóság és a változás egyaránt fontos egy szervezet életében. A kabinetfőnök méltató szavakkal idézte fel dr. Varga Ferenc harminchét éves rendvédelmi pályafutásának mérföldköveit. Ezután arról beszélt, hogy Lipták Attila tűzoltó dandártábornok személyében alkalmas ember kerül a fővárosi igazgatóság vezetői székébe, hiszen rendelkezik azzal az elhivatott, következetes vezetői szemlélettel, amellyel a katasztrófavédelem legnagyobb szervezeti egységét irányítani lehet. A rendőr vezérőrnagy végezetül kijelentette, biztos benne, hogy az új igazgató legalább olyan eredményesen vezeti majd a fővárosi igazgatóságot, ahogyan tette azt elődje.

„Semmi sem állandó, csak a változás maga.” – kezdte beszédét dr. Varga Ferenc tűzoltó dandártábornok, leköszönő fővárosi igazgató. A tábornok kiemelte, megtiszteltetésnek tartja, hogy az igazgatóság csapatzászlóját tizenkét év munkája után adhatja most tovább. Elmondta, ebben a szakmában az eredmények csapatmunkában születnek, csak közösen lehet a folyamatosan változó gazdasági és társadalmi elvárásoknak megfelelni. A tábornok végezetül sok sikert kívánt az új igazgató munkájához, valamint megköszönte kollégái támogató együttműködését.

Lipták Attila tűzoltó dandártábornok, kinevezett igazgató beszédében röviden bemutatta huszonöt éves szakmai pályafutását, amelyet többségében vezetői beosztásokban töltött. A tábornok annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a jövőben a budapesti tűzoltókkal együtt válaszolni tud a kihívásokra, az ehhez szükséges tudás és eszköz rendelkezésre áll. Mint mondta, feladatának tekinti, hogy a társszervekkel, az állami, az önkormányzati és az önkéntes szervezetekkel továbbra is magas szintű maradjon az együttműködés. Hozzátette, munkáját esküjéhez méltón, következetesen és szakmai alázattal fogja ellátni. 

Az ünnepélyes állománygyűlés a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság csapatzászlójának átadásával folytatódott, majd végezetül a Szózat hangjai csendültek fel.

Fotó: FKI videóstúdió