SAJTÓMEGHÍVÓ

2019. október 02. 11:57

Az önkéntes mentőszervezetek országos szakmai vetélkedőjére

 

Salgótarján ad otthont az önkéntes mentőszervezetek országos szakmai vetélkedőjének, amelyet idén első alkalommal, hagyományteremtő céllal rendez meg a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság 2019. október 5-én.

 

A tűzoltók munkáját számos káresetnél támogatják önkéntesek. Az önkéntes csoportok megalakítását és működésük szervezett kereteinek megteremtését, anyagi támogatását hét évvel ezelőtt kezdte meg a katasztrófavédelem. A központi, majd a területi mentőszervezetek megalakítása és minősítése után a járási és települési szintű szervezetek jöttek létre. Ezek a csapatok ma már jól kiegészítik a hivatásos katasztrófavédelmi egységek munkáját, képesek hatékonyan, a tűzoltókkal vállvetve dolgozni.

 

A kétnapos versenyen ezek az önkéntes mentőszervezetek mérik össze felkészültségüket, összesen kétszázharmincan. A versenyszámok a hazánkban előforduló katasztrófatípusokra épülnek, a viharkárok, az árvízi védekezés, az életmentés és a katasztrófák következményeinek felszámolása adja az egyes feladatok témáját. A mentőcsapatoknak a Tó-strand körül kialakított akadálypályán kell időre végigmenniük, különböző feladatokat teljesítve. 

 

A verseny során a mentőcsoportok az idén februárban uniós pályázati forrásokból beszerzett zagyszivattyúkat, a kárhely-megvilágító készleteket és áramfejlesztőket is használni fogják.

 

A szakmai vetélkedő célja, hogy a jövőben még hatékonyabban tudjanak együttműködni az önkéntes és a hivatásos tűzoltók.

 

A rendezvény időpontja: 2019. október 4-5.

 

Helyszíne: Salgótarján, Tó-strand területe

 

Eredményhirdetés: Salgótarján, Tó-strand, október 5. 16.00

 

Az eseményre Önt és szerkesztőségük munkatársait ezúton tisztelettel meghívom, egyben kérem, hogy arról a lakosságot tájékoztatni szíveskedjenek!

 

További információért Mukics Dániel tűzoltó őrnagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője hívhatóa +36-20-669-36-13-as számon.

 

Budapest, 2019. október 2.

 

 

BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

Kommunikációs Szolgálat