SAJTÓMEGHÍVÓ

2019. november 22. 09:16

Légikatasztrófa-elhárítási gyakorlatra

A légi közlekedés számos kockázatot rejt magában, éppen ezért a katasztrófavédelem minden évben szervez egy, a társszervezetekkel közös kutató-mentő gyakorlatot. A repülőgép-balesetek során történő mentés és kárelhárítás speciális felkészültséget és komoly együttműködést követel meg az érintett szervektől. A katasztrófavédelem, az Országos Rendőr-főkapitányság, a Készenléti Rendőrség, a Magyar Honvédség, az Országos Mentőszolgálat, a Magyar Vöröskereszt és a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat az ismeretek elmélyítése érdekében sajtónyilvános, összevont mentési és kárfelszámolási gyakorlatot tart Debrecenben, a repülőtér mellett.

A gyakorlaton egy olyan balesetet modelleznek, amelynek során egy utasszállító gép legénysége Magyarország légterében műszaki meghibásodást észlel, a segítségkérést követően a légi irányítás a debreceni repülőteret jelöli ki a kényszerleszállásra. Leszállás közben a bajba jutott légi jármű összeütközik egy engedély nélkül felszálló helikopterrel, majd mindkét gép lezuhan és kigyullad. A repülőgépen többen megsérülnek. A balesetben érintett helikopter pontos helyét a Magyar Honvédség Légikutató-mentő Készenléti Szolgálat helikoptere kutatja fel, míg egy eltűnt sérültet a Készenléti Rendőrség helikopterével keresnek. 

A rendezvény helyszíne: DETKA-Oktató Kft. 4030 Debrecen, Repülőtér u. 12./D – Debreceni Nemzetközi Repülőtér mellett)

Sajtótájékoztató: 2019. november 26. (kedd) 1030

Gyakorlat megtekintése: 1045 órától

A sajtónyilvános eseményre szerkesztőségük munkatársait meghívjuk, egyúttal kérjük, hogy arról a közvéleményt tájékoztatni szíveskedjenek.

További információért Dóka Imre tűzoltó főhadnagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője hívható a +36206693613-as számon.