A Duna alsó vonalán folytatódik a biológiai szúnyoggyérítés

2020. április 27. 13:18

A héten a szakemberek Baranya és Bács-Kiskun megyében lépnek fel a szúnyoglárvák ellen. A Mohács és Baja közti területen földi módszerrel juttatják ki a biológiai készítményt a vizekbe.

A biológiai eljárás során használt szer egy természetben is előforduló talajlakó baktérium által termelt fehérjét tartalmaz. A készítményt a szakemberek a vízbe juttatják, a fehérjét pedig elfogyasztják a vízi élőlények. Megfelelő koncentrációban adagolva kizárólag a szúnyoglárvákat pusztítja el, minden más élőlényre ártalmatlan. A készítményt nagynyomású permetezőkkel juttatják ki a kezelni szánt területekre.

A száraz időjárás miatt eddig csak néhány helyen alakultak ki a szúnyogok kifejlődéséhez alkalmas tenyészőhelyek. A katasztrófavédelem által megbízott rovarszakértők március eleje óta rendszeresen, országszerte vizsgálják a szúnyoglárvák számát és fejlődési állapotukat. Helyenként találkozhatunk néhány szúnyoggal, de a legtöbb területen csak elenyésző számban. Az esős időjárás és a pangó vizek kedveznek a szúnyogok kifejlődésének.

A vérszívók nem csak nádasokban, tavakban és a folyók árterében fejlődnek. Nagyon sok szúnyog lárvája akár egy pohárnyi vízben is képes kifejlődni. A legtöbb ház körül pedig nagyon sok vízgyűjtő található. Előzzük meg közösen a szúnyoginváziót azzal, hogy kiöntjük a ház körüli edényekből a vizet. A vízzel teli vödrökben, esővíztározókban, hordókban, kaspókban, ereszekben, gumiabroncsokban, madáritatókban akár ezerszámra fejlődhetnek a szúnyoglárvák. Hetente egyszer cseréljük a vizet ezekben, vagy fedjük le, és máris nagyon sokat tettünk a szúnyoginvázió megelőzése érdekében.

 

 

 

Fotó: Szőke Péter r.a. Fotóriporter / kiemelt szakügyintéző