Megszűnőben a szúnyogártalom

2021. augusztus 23. 11:37

Ha az időjárás lehetővé teszi, a héten ötvenhat településen és öt budapesti kerületben, közel tizenhétezer hektáron lépnek fel a vérszívók ellen. A héten kizárólag földi kémiai módszerrel, autóról permetezik a vérszívókat.

A Duna áradását követő szúnyoginvázió a legtöbb térségben mostanra visszaszorult. Az elmúlt hetekben biológiai lárvagyérítéssel, majd a kifejlett szúnyogok ellenei védekezéssel folyamatosan csökkentették a szúnyogok számát a szakemberek, melynek eredményeképp elviselhetetlen mértékű ártalom sehol nem alakult ki. 

A héten pótolják azokat a kivitelezéseket, amelyek az elmúlt héten elmaradtak. A nemzeti ünnepen, augusztus 20-án sehol sem volt az országban szúnyoggyérítés. A múlt hét hétfőn a hőség miatt nem lehetett elvégezni több Duna menti településen a légi kémiai gyérítést, ezt követően pedig az esős, szeles időjárás akadályozta több helyen is a hatékony beavatkozást.  

Azt, hogy melyik napon milyen eljárással hol dolgoznak a szakemberek, ITT elérhető.

Várhatóan a nyár legvégén már csak lokális szúnyogártalom kialakulása fordulhat elő, de a katasztrófavédelem szakértői továbbra is figyelemmel kísérik a kártevők megjelenését, hogy szükség esetén legyen mód beavatkozásra.

 

Fotó: Szőke Péter BM OKF