Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
Ár- és belvíz elleni védekezés
2011. január 20.
Január 19-én az ország egyes területein kialakult árvíz-, és belvíz veszélyeztetettség miatt 12 megyében 254 településen és Budapesten folyik ár-, vagy belvízvédelmi tevékenység, a védekezésben 2289 fő 454 szivattyúval vett részt. A belvíz miatt lakosságvédelmi intézkedésre öt megyében (Bács-Kiskun megyében 2 fő, Békés megyében 2 fő, Csongrád megyében 1 fő, Hajdú-Bihar megyében 3 fő, Jász-Nagykun-Szolnok megyében 4 fő) került sor, a kitelepítettek létszáma 313 főről 325 főre növekedett. A lakosság ellátása minden településen biztosított, közüzemi kimaradás nem történt.
A Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság ügyeletének tájékoztatása szerint a belvízzel elöntött területek nagysága nőtt, jelenleg 360.000 hektár, ebből 197.000 hektár vetés-szántó.
Január 19-én folyóink fővédvonalain 1474 km hosszon volt árvízvédelmi készültség, ami az előző naphoz képest csökkent. (Január 18-án ez az adat 1546 km volt.)
-           III. fokú készültség volt 86 km hosszon, a Hortobágy-Berettyó felső szakaszán;
-           II. fokú készültség nem volt elrendelve. 
-           I. fokú készültség volt 1388 km hosszon, a Dunán (Dunaremete és Vének ill. Almásfüzitő és Esztergom között, Gödnél, Budapest fővárosi védvonalain a Kvassay- és Tassi-zsilipek környezetében, valamint Paks és a déli országhatár között), a Mosoni-Duna, a Rába, a Marcal torkolati szakaszain; a Tiszán (Kisköre és a Maros-torok között), a Krasznán, a Lónyay-főcsatornán, a Bodrogon, a Taktán, a Zagyva alsó szakaszán, a Berettyó és a Sebes-Körös alsó szakaszain, valamint a Hármas-Körösön.
Budapest területén a Duna január 18-án683 cm-en tetőzött, majd gyors apadás indult meg. A Fővárosi Csatornázási Művek szakemberei folyamatosan nyitják a zsilipeket, ahol azt a vízszint megengedi. Az előrejelzés szerint további árhullám nem várható.
 
Bács-Kiskun megyében Duna több szakaszán I. fokozatú árvízvédelmi készültség van érvényben. Baján pedig II. fokozatú árvízvédelmi készültség van érvényben. A belvízzel veszélyeztetett területeken összesen 276 fő védekezik, 52 munkagéppel és 36 szivattyúval. Az elöntött terület nagysága 50.400 hektár.
Baranya megyében Mohács település árvízvédelmi szakaszánI. fokú készültség van érvényben. A tetőzés január 22-ére várható. Magyarbóly község területén a kertekben – kb 1,5 hektáron - 10-20 cm belvíz található, melynek levezetésére vízelvezető árok épül 70 méter hosszan. Ezek a munkálatok várhatóan hétvégére befejeződnek.
Békés megyében 22 településen folyik védekezési munka, melynek során 282 fő dolgozik 50 szivattyú bevetésével.
Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 14 településen folyik belvízi védekezés, a munkálatokban 152 ember vesz részt, 19 szivattyú alkalmazásával. Encs településen két lakóépület megsérült a belvíz következtében.
Csongrád megyében 37 településen folyik belvízi védekezés, 64.600 hektár a belvízzel borított terület nagysága. A munkákban összesen 460-an vesznek részt 94 szivattyú alkalmazásával.
Fejér megyében a belvízi károk elhárítására 6 településen folyik védekezés, amelyet 28 közmunkás 8 szivattyúval végez.
Győr-Moson-Sopron megyében a belvízi védekezésben 64 vízügyi szakember 10 szivattyú alkalmazásával dolgozik. Az elöntött terület nagysága10 569 hektár.
Hajdú-Bihar megyében 28 településen folyik belvízi védekezés. A munkákban összesen 279-en vesznek részt, 38 szivattyú igénybevételével. Az elöntött terület nagysága45 700 hektár. 14 településen I., 12 településen II., 2 településen pedig - Báránd, Tetétlen - III. fokú készültség van érvényben.
Heves megyében 10 településen folyik belvízi védekezés 40 emberrel és 9 szivattyú alkalmazásával. Az elöntött külterület nagysága meghaladta a 7350 hektárt.
Jász-Nagykun-Szolnok megyében 26 településen folyik belvízi védekezés. A munkálatokban összesen 84 fő dolgozik és  83 szivattyú üzemel.
Komárom-Esztergom megyében Nyergesújfalu településen belvíz megelőzése érdekében 2 automatikus üzemű szivattyú működik szakaszosan.
Nógrád megyében Szurdokpüspökin a belvízzel érintett területen és Mátraverebélyen a víztározónál figyelőszolgálat működik.
Pest megye területén 39 települést veszélyeztetett a belvíz, a védekezési munkálatokban összesen 136-an vettek részt 70 szivattyú alkalmazásával.
Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 43 településen folyik védekezés, ahol összesen 473 ember dolgozott, 65 szivattyú és 27 egyéb technikai eszköz bevetésével.
Zala megyében aVízügyi Igazgatóság 12 fővel belvízi munkálatokat végzett a Kis-Balaton belvízvédelmi rendszerét érintően.
 
 


Vissza