Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
Földrengés Oroszlány térségében
2011. január 29.
Ma 18:41-kor Oroszlány térségében földrengés történt. A Richter skála szerint 4,7 erősségű volt. A földfelszíntől 10 kilométer mélységben történt.
Dunántúlon több megyében, illetve a fővárosban is érezhető volt.
1985 óta Magyarországon nem történt ilyen erejű földrengés a MTA GGKI Szeizmológiai Intézet tájékoztatása alapján.
Folyamatosan érkeznek a lakossági bejelentések, azonban sem személyi sérülésről, sem anyagi kárról egyenlőre nincs információ.
 
22:00
A földrengést észlelték Győr-Moson-Sopron, Veszprém és Pest megyékben, azonban károkról nem érkezett bejelentés.
Komárom-Esztergom megyében Oroszlányban az önkéntes tűzoltók 13 épületkár bejelentéshez vonultak egy statikus szakemberrel. Itt még zajlanak a felmérések.
Vértessomlón 4 ember, Tatabányán pedig egy ember hagyta el az otthonát ideiglenesen, ők rokonokhoz mentek. A földrengés következtében keletkezett épületkárokat statikus megnézte és nem tartotta indokoltnak az otthonuk elhagyását.
Fejér megyében Székesfehérváron két panelépületben és egy családi házban történt károsodás. A panelépületeknél hajszálrepedéseket, a családi háznál pedig a padláson tapasztaltak rongálódást. Mindhárom helyszínen még tart a statikai felmérés.
A fővárosban, - azon belül is leginkább Óbudán - eddig négy helyszínre vonultak a tűzoltók a földrengés kapcsán. Valamennyi helyszínen magas épületnél keletkezett károk felmérése zajlott és zajlik. Két épületnél már megállapították, hogy a repedések keletkezés korábbi, azaz keletkezésük nem hozhatóak összefüggésbe a fenti eseménnyel. A további két helyszínen még tart a statikai felmérés.
 
Személyi sérülés nem történt az országban az esti földrengéssel összefüggésben, továbbá lakosságvédelmi intézkedésre sem volt eddig szükség.

Vissza