Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
Ár- és belvíz elleni védekezés
2011. február 01.
Január 31-én az ország egyes területein kialakult árvíz-, és belvíz veszélyeztetettség miatt 12 megyében 172 településen folyik ár-, vagy belvízvédelmi tevékenység, a védekezésben 1093 fő 231 szivattyúval vett részt. A belvíz miatt lakosságvédelmi intézkedésre nem került sor. A kitelepítettek létszáma jelenleg 289 fő. A lakosság ellátása minden településen biztosított, közüzemi kimaradás nem történt.
A Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság ügyeletének tájékoztatása szerint a belvízzel elöntött területek nagysága jelenleg 327.500 hektár, ebből 182.200 hektár vetés-szántó.
Január 31-énfolyóink fővédvonalain 130 km hosszon volt árvízvédelmi készültség, ami az előző naphoz képest jelentősen csökkent. (Január 30-án ez az adat 289 km volt).
-           II. fokú készültség volt 86 km hosszon, Hortobágy-Berettyó felső szakaszán,
-           I. fokú készültség volt 44 km hosszon, a Takta Taktaföldvár – Inérháti szakaszán.
Bács-Kiskun megyében 19 településen folyik belvízi védekezés. A belvíz által veszélyeztetett területeken 95 fő védekezett, 11 munkagéppel és 27 szivattyúval. A belvízzel elöntött terület nagysága 50.400 hektár. Kiskunfélegyházán megkezdődött a Kőrösi út mentén kialakítottak egy ideiglenes csatornát, amely a felgyülemlett belvizet a Gátéri-csatornába vezeti.
Békés megyében 16 településen védekeznek a belvíz ellen, melynek során 204 fő vesz részt 42 szivattyú bevetésével.
Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a belvíz ellen 11 településen védekeznek. A védekezésben 98-an vesznek részt 10 szivattyú alkalmazásával.
Csongrád megyében 31 településen folyik belvízi védekezés 272 fő és 45 szivattyú bevetésével. A megyében 60.800 hektár a belvízzel borított terület nagysága.
Fejér megyében 7 településen folyik védekezés a belvízi károk elhárítására, melyben összesen 34 fő vesz részt, 5 szivattyú alkalmazásával.
Hajdú-Bihar megyében 13 településen van elrendelve belvízvédelmi készültség. A védekezésben összesen 171-en vesznek részt, 6 szivattyúval. Az elöntött terület nagysága40.150 hektár.
Heves megyében 4 településen folyik belvízi védekezés. A védekezésben 6 fő vesz részt. Az elöntött külterület nagysága 7000 hektár.
Jász-Nagykun-Szolnok megyében 13 településen védekeznek a belvíz ellen. A munkálatokban összesen 27 fő 49 szivattyúval vesz részt.
Komárom-Esztergom megyében 2 településen folyik belvízi védekezés.
Pest megye területén 30 települést veszélyeztetett a belvíz, a védekezési munkálatokban összesen 41-en vesznek részt, 35 szivattyúval. Több helyszínen a védekezés a fagy miatt szünetelt.
Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 25 településen folyik belvíz elleni védekezés, ahol összesen 143 fő vesz részt, 9 szivattyúval.
Tolna megyében Sióagárd településen védekeznek, ahol a belvíz önkormányzati területet veszélyeztet. A belvíz eltávolítását az önkormányzat egy szivattyú szakaszos üzemeltetése mellett 2 fő szivattyúkezelővel végzi.
 
 
                                                                                                                                                                                                                                                              Petróczi Tímea tű. őrgy.
                                                                                                                                                                                                                                                                               szóvivő


Vissza