Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
A térségbe látogatott Tajvan külügyminisztere
2011. július 04.
Július 1-től az Újjáépítési Központi Koordinációs Központ Újjáépítési Katasztrófavédelmi Törzsként (ÚKT) végzi munkáját. Devecseren eddig összesen 240 ingatlant bontottak le és 236 ház törmelékét szállították depóba. Eddig összesen 1172 köbméter bontási törmeléket szállítottak a lerakóba.
A térségben hétvégén 449 szakember dolgozott 196 munkagéppel. Az érintett területen a közúti közlekedés zavartalan volt, tizenhárom helyen ideiglenes sebességkorlátozás van érvényben.
 
Az ÁNTSZ laboratóriuma és a vízszolgáltató adatai alapján az ivóvíz továbbra is biztonságosan fogyasztható a teljes területen. A szálló por napi átlagkoncentrációja a szakaszos mintavétel alapján Kolontáron, Devecseren és Somlóvásárhelyen az egészségügyi határértéket nem haladta meg.
 
A Torna-patak vizének átlagos pH-értéke a hétvégén 8,18 és 8,22 között volt. A patak vizének pH-értékét egy automata – AVITAR – mérőkonténer óránként méri.
 
A devecseri lakóparkban, valamint Somlóvásárhelyen épülő új otthonok kivitelezése befejeződött. A devecseri lakóparkban aműszaki átadás során feltárt hibák javításán dolgoztak, vagyis belső villanyszerelési munkálatok, a járdák, térkövek, útátereszek telepítése, építése és a vízvezeték-hálózat fertőtlenítése zajlott. A Somlóvásárhelyen épült háznál szintén a műszaki átadás során felmerült problémák kiküszöbölésén dolgoztak, ezeket a hálószobák melegburkolása és a beton száradása után tudják elvégezni.
  
Július 1-jén a mezőgazdasági külterületek kármentesítési munkái, azaz a szennyezett anyag letermelése befejeződött. Jelenleg még nagyjából 45 ezer köbméter deponált föld vár elszállításra. A külterületi környezetvédelmi kárenyhítési munkák alá bevont területek nagysága 267 hektár, a megtisztított területeké 265,1 hektár.  A területet tehát a halastó kivételével mentesítették a szennyeződéstől.
 
Július 1-től az Újjáépítési Központi Koordinációs Központ csökkentett létszámmal Újjáépítési Katasztrófavédelmi Törzsként (ÚKT)végzi munkáját. Koordinálja a devecseri lakópark műszaki átadását és a bontási munkálatokat, valamint a további támogatási és vállalkozói kárigényekkel kapcsolatos szerződéseket készíti elő.
 
Július 1-jén Lyushun Shen Tajvan külügyminiszter-helyettese és budapesti nagykövete látogatást tett Devecseren és Somlóvásárhelyen, ahol a település vezetőinek tíz illetve ötezer dollár szabadon felhasználható pénzösszeget adtak át. Az ünnepségen részt vett az ÚKT parancsnoka és Ékes József országgyűlési képviselő.


Vissza