Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
Devecseren ma adják át az új rendőrörsöt
2011. július 08.
A lerakókba július 7-én az érintett települések külterületeiről 4.410 köbméternyi szennyezett anyagot és további 360 köbméternyi bontási törmeléket szállítottak be. Eddig összesen 777.645 köbméternyi szennyezett anyag és 125.529 köbméternyi bontási törmelék került a lerakókba. Devecseren eddig összesen 243 ingatlant bontottak le és 241 törmelékét el is szállították a depóba. A szálló por csökkentése érdekében a bontási területek útvonalait locsoló-úttisztító gépjárművel takarítják.
A térségben tegnap 331 szakember dolgozott 171 munkagéppel. Az érintett területen a közúti közlekedés zavartalan volt, tizenhárom helyen ideiglenes sebességkorlátozás van érvényben.
 
Az ÁNTSZ laboratóriuma és a vízszolgáltató adatai alapján az ivóvíz továbbra is biztonságosan fogyasztható a teljes területen. A szálló por napi átlagkoncentrációja a szakaszos mintavétel alapján Kolontáron, Devecseren és Somlóvásárhelyen az egészségügyi határértéket nem haladta meg.
 
A Torna-patak vizének átlagos pH-értéke tegnap 8,64 volt. A patak vizének pH-értékét egy automata – AVITAR – mérőkonténer óránként méri.
 
A devecseri lakóparkban, valamint a Somlóvásárhelyen épülő új otthonok kivitelezését befejezték. A devecseri lakóparkban továbbra is folyik a dísznövények telepítése és az átadásra váró házak belső takarítása. Zajlik a járdák, a térkövek és az útátereszek telepítése, valamint a műszaki átadáson feltárt hiányosságok javítása. A 87 ház birtokba adása ma elkezdődik, 11 házat vesznek át a tulajdonosok. Ezt követően augusztus 4-ig kilenc ütemben folyik az átadás. Ma 11 órakor ünnepélyes keretek között adják át a devecseri rendőrörs épületét. A Somlóvásárhelyen megépített háznál a műszaki átadás során feltárt problémák kiküszöbölésén dolgoznak.
A mezőgazdasági külterületek kármentesítési munkái, azaz a szennyezett anyag letermelése befejeződött. A külterületeken az elöntött földterületek mentesítése során összegyűlt negyvenezer köbméter szennyezett föld vár beszállításra, ez az időjárástól függően körülbelül két hetet vesz igénybe. Jelenleg Fimusz talajjavító réteget deponálnak Devecser és Kolontár külterületére.
A kolontári halastó és a Torna-patak kotrása folyamatosan zajlik. A Marcal folyó tisztítása és a devecseri kastélypark helyreállítása előreláthatólag őszre fejeződik be. A kastélyparkban jelenleg Pumicit semlegesítő ásványi anyagot deponálnak.
A devecseri Emlékpark ügyében tartottak kooperációs értekezletet a Belügyminisztérium, a BM OKF, továbbá a park tervezésében, hatósági eljárásaiban és kivitelezésében résztvevő szervek felelős illetékesei. A leendő park területének jelenlegi földhivatali tulajdonviszonyait tisztázták. A jövőben hetente ülnek össze a munkafolyamatok egyeztetése céljából.


Vissza