Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
Viharkárok országszerte
2011. július 20.
A tegnap este kezdődött vihar miatt folyamatosan érkeznek a lakossági bejelentések a katasztrófavédelem és a tűzoltóságok ügyeleti szolgálataihoz. Az országon átvonuló vihar következtében többségében leszakadt faágakat és kidőlt fákat kell a tűzoltóknak eltávolítani, de volt ahol esővizet szivattyúztak.
Tegnap éjfélig a tűzoltóságok 177, az időjárás miatt kialakult esetben avatkoztak be, 158 helyen kidőlt fákat, letört faágakat távolítottak el. A többi helyszínen megrongálódott épületnél, illetve vízszivattyúzásnál volt szükség tűzoltói beavatkozásra.
Tegnap este 21 óra 30 perckor a Veszprém megyei Ősi településen található Petőfi majorban egy raktárépületbe csapott villám, melynek következtében az épület tetőszerkezete és a közelben lévő szalmabálák meggyulladtak. A tűzoltók mintegy fél óra alatt a tüzet eloltották. Személyi sérülés nem történt, azonban az épületben lévő állatok elpusztultak.
 
A mai nap folyamán délután 15 óráig összesen 740 helyszínen avatkoztak be a tűzoltók országszerte. Délelőtt az átvonuló vihar Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megyében adott több munkát, a kora délutáni órákra Heves megyét érte el a rendkívüli időjárás.
 
Pest megyében a vihar Nagykőrös település és környékére koncentrálódott, ahol eddig 286 helyszínre riasztották a tűzoltókat. A 441-es főúton, Cegléd és Nagykőrös között fák dőltek az útra, emiatt az érintett szakaszt lezárták, a forgalmat elterelik.
 
Heves megye számos településén okozott jelentősebb károkat a vihar. A rendkívüli időjárás következtében háztetők sérültek meg, a szél fákat csavart ki és sok ház is megrongálódott. Tarnaméra külterületén nyolc, Nagyútnál pedig két 20 kV-os oszlop dőlt ki, Pély, Mezőkövesd, Eger, Recsk, Verpelét külterületén pedig villanyvezetékek szakadtak le,  emiatt részlegesen szünetel az áramellátás.
 
A minél gyorsabb kárfelszámolás érdekében a Pest megyei tűzoltóságok munkáját a fővárosi kollégák, Heves megyében pedig a nógrádi és borsodi tűzoltók segítik.


Vissza