Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
Viharkárok országszerte
2011. július 21.
Az országban a hétfő este kezdődött rendkívüli időjárás miatt folyamatosan érkeztek a lakossági bejelentések a katasztrófavédelem és a tűzoltóságok ügyeleti szolgálataihoz. Az átvonuló vihar miatt többségében leszakadt faágakat és kidőlt fákat kellett a tűzoltóknak eltávolítani, de volt ahol esővizet szivattyúztak és épületekben keletkezett károkhoz vonultak.
A vihar elsősorban Bács-Kiskun, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megyét érintette. A nagyszámú bejelentés miatt a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok ügyeleti szolgálatát egy-egy fővel megerősítették, illetve a tűzoltóságokra berendelték a szabadnapos állományt is. A tűzoltóságok országszerte 1247 esetben avatkoztak be, 1049 helyen kidőlt fákat, letört faágakat távolítottak el, 108 esetben épületkárok megszüntetésében vettek részt, valamint 3 könnyebb sérültet mentettek ki olyan gépjárműből, amelyre fa dőlt.
 
A tegnap kora délelőtt lecsapott vihar Pest megyében elsősorban Nagykőrös és Cegléd városát és környékét érintette, itt a helyi erőket a fővárosból érkezett két tűzoltó gépjármű segítette. Heves megyében Gyöngyös körzetében a nógrádi és borsodi tűzoltók segítettek a minél gyorsabb kárfelszámolásban.
 
A vihar során lakhatatlanná vált számos ingatlan, Heves megyében Tarnazsadányban nyolc, Halmajugrán hat, Tarnaőrsön négy, Erken két embert kellett kitelepíteni összesen hét lakóházból. Erken ketten a Máltai Szeretetszolgálat által biztosított lakásban, a többiek a településeken élő rokonoknál szálltak meg. Jász-Nagykun-Szolnok megyében két településen (Alattyán – 3 lakóépületből 16, Jászkisér – 1 lakóházból 5 fő) összesen 21 embernek kellett elhagynia a vihar okozta károk miatt életveszélyessé vált lakóingatlanát. Elhelyezésüket rokonoknál oldották meg. A Pest megyei Nagykőrösön, a Petőfi Sándor Általános Iskola tetőszerkezetét a vihar megrongálta. Az iskolában táborozó mintegy 100 gyermeket és kísérőiket a település másik iskolájában helyezték el.
 
A Gyöngyös körzetében lévő Mátrai Erőmű Zrt. III. és IV. blokkja távvezetéki üzemzavar miatt automatikusan leállt, de a csökkentett üzemmód nem okozott fogyasztói korlátozást. A 29 ezer fogyasztót érintő áramkimaradás nem az erőmű blokkjainak leállása, hanem a vihar során bekövetkezett vezetékszakadások miatt következett be. 16 órakor az erőmű mindkét blokkját újraindították, este 9 órára elérték a normál üzemi teljesítményt.
 
Heves megyében a települések jelentős részében a közműszolgáltatások hosszabb-rövidebb ideig szüneteltek. Pély településen az áramellátás átmeneti leállása miatt a vízszolgáltatás tegnap délelőtt szünetelt, de a szolgáltató a lakosság ivóvízellátását tartályokból folyamatosan biztosította, az áramszolgáltatás és a vízellátás este 6 órára helyreállt.
Jászszentandrás és Nyárlőrinc településen az áramkimaradás következtében szintén akadozott, illetve leállt a vízellátás. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azonnal áramfejlesztőket küldött mindkét településre, amelyek segítségével a kora esti órákra a vízszolgáltatás helyreállt, a vízellátás folyamatos.
A katasztrófavédelem további hat aggregátort biztosított négy közintézmény számára Gyöngyös város és környékén az áramellátás folyamatosságának biztosítása érdekében.
A vihar elvonultával az áramszolgáltatók a hibaelhárítási munkálatokat megkezdték. Az érintett négy megye (Bács-Kiskun, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megye) területén a vihart követően összesen 69 ezer fogyasztó maradt áramszolgáltatás nélkül. Tegnap éjfélkor még Bács-Kiskun megyében 5 ezer, Heves megyében 3 ezer, Jász-Nagykun-Szolnok megyében 300, Pest megyében 6 ezer fogyasztónál nem volt áramszolgáltatás. A szolgáltatók azóta is folyamatosan dolgoznak a helyreállításon.


Vissza