Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
A vörösiszap-katasztrófát követő helyreállítás és újjáépítési helyzetéről 2011. augusztus 8.– 2011. augusztus 12.
2011. augusztus 13.
Augusztus 8. és augusztus 12. között összesen 1964 köbméter bontási törmeléket és 24024 köbméter szennyezett anyagot szállítottak be a kijelölt lerakóhelyre.
Az elmúlt héten a vörösiszap-szennyezés által érintett területen a közúti közlekedés zavartalan volt. A helyreállításban, újjáépítésben az elmúlt héten naponta átlagosan kétszázhúsz fő, mintegy százhatvan eszközzel vett részt.
 
A héten a szállópor napi átlagkoncentrációja a szakaszos porminta vétel eredményei alapján Kolontáron, Devecseren az egészségügyi határértéket nem haladta meg. A Torna patak vizének heti átlagos pH értéke 8,19 – 8,29 között mozgott. A Vidékfejlesztési Minisztérium és az ÁNTSZ szakemberei folytatták a vörösiszap-szennyezés által érintett területek vízminőség ellenőrzését, melynek eredményei szerint minden vizsgálati paraméter megfelelő, az ivóvíz továbbra is biztonságosan fogyasztható.
 
Augusztus 8. és augusztus 12. között az Újjáépítési Katasztrófavédelmi Törzs hét készpénzes támogatási és kettő vállalkozói kárenyhítési, valamint az önkormányzati újjáépítési csoport pedig egy pénzbeli, harminckét természetbeni szerződést kötött meg.
 
Devecserben a bontási készenlét 98%-os, a 270 ingatlanból 265-öt már lebontottak. A hét folyamán tereprendezési munkálatok, valamint az építkezés során keletkezett szemét eltávolítása zajlott.

 

A külterületek mentesítése tovább folytatódott a hét során. Devecser külterületén a halastó vizének átszivattyúzása, semlegesítése és ülepítése, valamint a mederének teljes kotrása és a szennyezett anyag elszállítása zajlott. A hétenfolytatódott a Torna-patak és a Marcal folyó medrének kotrása, a szennyezett anyag helyi deponálása. A Csigere-patak átereszeinek építése és az akadályozó növényzet kaszálása zajlott.
 
Augusztus 10-én Devecserben az Emlékpark építési területét átadták a kivitelezőknek, ezt követően megkezdődhetnek a tereprendezési munkálatok. A park területén három látványtó, pihenő övezetek, sétányok, kis színpad és egy képzőművészeti alkotás kap helyet.


Vissza