Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
Október 31-én befejeződik a szezonális vihar-előrejelző és viharjelző szolgáltatás a Balatonon és a Velencei-tavon
2010. október 29.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) a 40/2005 (IX. 29.) BM rendelet alapján április 1-től október 31-ig a balatoni és a velencei-tavi viharjelzések meteorológiai kiszolgálására vihar - előrejelző szolgálatot üzemeltet. A viharjelzést és a riasztást a lakosság és az üdülőközönség részére a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (BM OKF) fényjelző rendszere biztosította. Az üzemeltetési feladatokat a BM OKF megbízása alapján a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület (www.rsoe.hu) látta el.
A Vízirendészet munkatársai 98 alkalommal 198 fürdőző, vagy hajózó személyt mentettek ki a vízből. 2010. április 1-től október 30-ig 5 (2009-ben összesen 8) főfulladt a Balatonba. Egyetlen olyan halálos kimenetelű vízi baleset sem történt, amely elmaradt, vagy későn kiadott viharjelzés következménye lett volna. Erős vihart, azaz 90 km/ó sebességet is elérő, vagy meghaladó szelet 19 napon regisztrált a Balaton partján üzemelő 10 automata mérőműszer valamelyike. A Katasztrófavédelem fényjelző állomásai a Balaton nyugati medencéjében 2377, a keleti medencében 2209, a Velencei-tónál 1631 órán át üzemeltek* kisebb-nagyobb megszakításokkal. Az értékek kb. 200 órával nagyobbak a tavalyi fenntartásoknál.
 
2010-ben az erős viharok (90 km/h, vagy afeletti szélsebesség) száma kiemelkedően magas, összesen 19 lett (tavaly 9 volt) a viharjelzési szezon 7 hónapja alatt. A legnagyobb számban - ezek közül 6 alkalommal - májusban fordultak elő erős viharok a Balatonnál. A viharjelzési szezon főképp a májusi, júniusi viharoknak köszönhetően az átlagosnál szelesebben alakult (a havi átlagos szélsebességek alapján).
 
A napi szélmaximum három egymást követő napon volt a legmagasabb a szezonban. Május tizenhatodikán a Zsófia ciklon ittléte alatt 133,9 km/h-t, míg tizenhetedikén 142,9 km/h szélsebességet mért a balatonfüredi automata. Ekkor Balaton-szerte 90-100 km/h fölötti, míg három helyen 120 km/h fölötti szélmaximumok fordultak elő. A harmadik legszelesebb napon május tizenötödikén 114,8 km/h volt a legnagyobb mért szélsebesség.
 
Összességében a szezon átlagos hőmérsékletű volt, de szeptember az átlagosnál mintegy 10 %-kal hűvösebb, a július pedig 10 %-kal melegebb lett. Júliusban érte el a levegő hőmérséklete az idei maximumát a 15-én mért 34,9 C fokkal. A Balatonnál idén 35 fokot meghaladó hőmérsékletű nap nem volt, 30 fokot elérő, vagy meghaladó hőmérséklet pedig 25 napon fordult elő a mérőállomások mérései szerint. A tó vizének hőmérséklete július 14-én melegedett fel a legjobban, ekkor a Siófoknál mért hőmérséklet elérte a 30,2 fokot. A szeles és csapadékos májusban a havi átlaghőmérséklet eltérése a sokévi átlagtól 5%-on belül maradt, ugyanekkor mintegy 20%-kal kevesebbet sütött a nap a megszokotthoz képest. A több felhő és a szél csökkentette az éjszakai lehűléseket.
 
Az áprilistól szeptemberig terjedő hat hónap a Balatonnál is nagyon csapadékos volt. A lehullott csapadék mennyisége a sokéves átlagot a nyugati medencében 60, a keleti medence térségében átlagosan 95%-kal haladta meg. Ezen belül májusban és szeptemberben jellemzően a havi átlagos csapadékmennyiség 2-3-szorosa hullott, de egyes helyeken ( Pl.: Siófok, május ) közel négyszeres volt a csapadékmennyisé . Egyetlen hónap, a július volt az átlagosnál szárazabb, ekkor általában 50%-nyi csapadék hullott csak.

A 2010-es szezonban (április-október) kiadott balatoni viharjelzések statisztikája
A Balatonra kiadott másodfokú viharjelzések érvényességi ideje a teljes időszaknak átlagosan a 18,3 százalékára, a Velencei-tónál 10,9 százalékára terjedt ki. 
 
 
A vihar-előrejelzésről és viharjelzésről szóló tömegtájékoztatás
 
Az időjárási tájékoztatások, előrejelzések és viharjelzések a közszolgálati rádió, valamint az Internet (www.met.hu, www.rsoe.hu, www.katved.hu) közvetítésével kerültek nyilvánosságra. Részletes tájékoztatást a 90-603-423, elő- és utószezonban éjjel a 90-603-421 emeltdíjas telefonszámokon lehetett szerezni. A viharjelzések tó-parti megjelenítését a Balaton körül 29 a Velencei-tónál 2 fényjelző lámpaegység végezte, amelyhez a Balatonnál még 18 mobil fényjelző egység is hozzájárult. A katasztrófavédelem az idén is fokozottan felügyelte a rendszer üzemeltetését, a vihar okozta károkat elhárította, így a rendszer a teljes viharjelzési időszakban biztonságosan üzemelt.
 
A viharjelzések és a balatoni időjárási előrejelzések az OMSZ Siófoki Viharjelző Obszervatóriumában készültek és operatív módon jutottak el a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitánysághoz, a Vízimentők Balatoni Szakszolgálatához és további megrendelőkhöz, így például a Balatoni Hajózási Részvénytársasághoz. A nagyobb vitorlásversenyek, illetve tömegrendezvények meteorológiai biztosítása ugyancsak az Obszervatóriumból történt.
 
A viharjelzésen kívüli (november 1-től március 31-ig) időszakban időjárási tájékoztatás a (90)-603-421 emeltdíjas telefonszámon kérhető!
 
További információ:  
 
Országos Meteorológiai Szolgálat
Balatoni Viharjelző Obszervatórium
Tel: 06-84-310-466.
8600 Siófok Vitorlás u. 17.

Vissza