Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
Biztonságban az augusztus 20-i rendezvényeken is
2011. augusztus 18.
A katasztrófavédelem az idei évben is aktív szerepet vállal az államalapítás ünnepének biztonságos lebonyolításában. A felkészülés folyamatos, a rendezvények biztosítását koordináló helyszíni Operatív Törzs már augusztus 19-én megkezdi működését
A vonatkozó kormányhatározat értelmében a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (BM OKF) és a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság idén is közreműködik az augusztus 20-i rendezvénysorozat biztosítási feladataiban: a rendezvény többoldalú biztosítási tervének kidolgozásában, a rendezvény megelőző és mentő tűzoltói, katasztrófaelhárítási feladatainak végrehajtásában.
 
A BM OKF irányítása alá tartozó két állami tűzoltóság, a Repülőtéri Katasztrófavédelmi Igazgatóság (RKI) és az Országház Tűzoltó Parancsnokság is tevékenyen készül a tömegrendezvények, illetve a létesítmények biztosítási feladataira. Az egyik legnagyobb érdeklődésre számot tartó dunai vízi-légi parádéhoz az RKIa Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren működő helyi polgári védelmi egység segítségével mentőpárnákat, mentőhevedereket és karabinereket ajánlott fel térítésmentesen. A mentőpárnák egy esetleges Dunára történő kényszerleszálláskor tudnak gyorsan, hatékonyan segítséget nyújtani a légijármű elsüllyedésének megakadályozását célzó munkában. A technikai felkészülés mellett az igazgatóság beavatkozó és irányító tűzoltói is részt vesznek a parádén.
 
Az Országház Tűzoltó Parancsnokság az Országház kupolájának és tetőszerkezetének, valamint homlokzatának védelme érdekében külön biztosítási tervet készített, amelynek értelmében a védelmet előre megszerelt sugarakkal, illetve folyamatos figyelőszolgálattal biztosítják. Azoknak a vízlelőhelyeknek az ellenőrzése is megtörtént, amelyekre tűz esetén szükség lehet. Az Országház védelmét egy magasból mentő gépjármű, illetve gépjárműfecskendő is biztosítja.
 
A Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság (FTP)a vízi-légi parádéhoz, valamint a tűzijátékhoz külön-külön biztosítási tervet készített.Az esemény idején a Dunán három tűzoltósági mentőhajó, a búvárszolgálat és a Szent Flórián tűzoltóhajó áll készenlétben. A parton gépjárműfecskendők segítik a munkát, így összesen ötven tűzoltó biztosítja a rakpartok területének és környezetének – hidak, a létesítmények, valamint a várhatóan nagyszámú érdeklődő közönség – védelmét.
 
A Gellért-hegyet a tűzoltók és a Fővárosi Közterületfenntartó Zrt. vízszállítói idén is "előáztatják" 14 gépjármű és több mint hetven fő segítségével.
 
A rendezvény ideje alatt a katasztrófavédelem és a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság állományából összesen29 gépjármű, három tűzoltósági mentőhajó, a Szent Flórián tűzoltóhajó és 181 tűzoltó lát el különböző szintű biztosítási feladatokat.
 
A rendezvények biztosítását koordináló helyszíni Operatív Törzs augusztus 19-én az esti órákban kezdi meg működését a Clark Ádám téren lévő irányítói buszban, augusztus 20-án az Operatív Törzs a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium épületében végzi munkáját.
 
 
A rendezvény biztosítási feladataihoz szükséges tervek elkészültek, a résztvevő állomány és technika felkészítése megtörtént. A szakemberek kiemelt figyelmet fordítanak a várhatóan nagy tömeg biztonságos kezelésére, szükség esetén a területek szakszerű kiürítésére.


Vissza