Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
A magyar katasztrófavédelem felkészült a török segítségnyújtásra
2011. október 26.
Október 23-án 7,2 erősségű földrengés pusztított Törökország keleti részén, az iráni határ közelében. A rengés Van és Ercis városokban okozta a legsúlyosabb károkat.
A török hatóságok azonnal megkezdték a bajba jutottak felkutatását és a romok alóli mentését. A helyszínre küldött katasztrófavédelmi és egészségügyi mentőosztagok tagjainak száma meghaladja a négyezret. Több mint 450-en vesztették életüket, jelenleg mintegy 1300 embert ápolnak kórházakban, és közel 2200 lakóház vált lakhatatlanná a rengések következtében.

A legerősebb rengés óta eltelt hosszú idő miatt a mentőcsapatok lassan befejezik a kutatást, ezért a vasárnap óta készenlétben álló 12 fős magyar kutató-mentő csapat és három mentőkutyájuk segítségét valószínűleg nem fogják igénybe venni a török hatóságok.

Időközben a hatóságok felmérték, hogy mire van a legnagyobb szükség, és kérést jutattak el az Európai Unió Humanitárius Segítség és Polgári Védelmi Főigazgatóságához, valamint a NATO Euro-Atlanti Katasztrófa Reagálási Koordinációs Központjához. A legnagyobb segítséget jelen pillanatban a nemzetközi bevetési tapasztalattal rendelkező polgári védelmi szakértők jelentik. Az EU Monitoring és Információs Központ által szervezett szakértői csapatba csapatvezetőnek a BM OKF három tisztet jelölt, és ugyanennyi embert ajánlott fel a magyar katasztrófavédelem a biztonsági és logisztikai segítségnyújtás koordinálásában résztvevő csapatba.

A tagállamoktól beérkező felajánlások összegyűjtése után a csapat összetételéről és az indulás várható időpontjáról holnap döntenek az Európai Unió polgári védelmi központjában.

Vissza