Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
Zajlanak a jogi egyeztetések - Közlemény 11.17.
2010. november 17.
Az ajkai vörösiszap okozta károk enyhítésével kapcsolatos kormányzati döntéseknek megfelelően ezen a héten is zajlanak a helyreállítást és újjáépítést előkészítő jogi egyeztetések a vörösiszap sújtotta településeken.
Az Újjáépítési Kormányzati Koordinációs Központ, melynek létrehozásáról a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság november 5-én rendelkezett, a jogi feladatok ellátásával párhuzamosan irányítja a szakmai munkákat, megvalósítja az újjáépítést, ellátja a logisztikai feladatokat, összehangolva a tragédia következményeinek felszámolását célzó országos munkát. A jogi munkacsoport valamennyi érintett családdal konzultál annak érdekében, hogy a számára legkedvezőbb megoldás megszülethessen.
 
A károsultak döntése jogilag tiszta és biztonságos alapot ad a családok sorsának legkorrektebb rendezésére. A nyilatkozattal kapcsolatos konzultáció előre egyeztetett időpontokban folyik, de a munkacsoport jogászai az őket bejelentkezés nélkül felkeresőket is fogadják.
 
November 16-ig húsz devecseri és egy kolontári ingatlan lakói egy esetben az építés, öt esetben a vásárlás mellett döntöttek, kilencen pedig egyedi elbírálást kértek. Azokban az esetekben, amelyeknél a károsultak nem értenek egyet az igazságügyi ingatlanszakértők döntésével, további egyeztetésre van szükség.
 
A Devecser környéki földeken mintegy 4-5 hektárnyi területen végzetek a Huminit-Dudarit talajjavító anyag kiszórásával. Kolontárról a november 16-án elbontott lakóingatlanok 700 köbméter törmelékét szállítottak a X-es kazetta előtti depóba. A munka során a törmeléket a tározó előtti iszapos földdel összedolgozzák, így az a jövőben a tározó falának megerősítését, megtámasztását szolgálja.
Hamarosan a nyilvánosság számára elérhető lesz egy központi adattár, amely a Kármentő Alapba és a karitatív szervezeteket összefogó Civil Humanitárius Központba érkező adományokat és felajánlásokat tartalmazza.
A Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség adatai szerint – a szakaszos pormintavétel eredményei alapján – a szállópor mind a három településen, Kolontáron, Devecseren és Somlóvásárhelyen is az egészségügyi határérték alatt van. Mért adat: 8,2-17,1µg/m3 között (egészségügyi határérték PM10: 50 µg/m3).
 
A folyamatosan működtetett mobil berendezések mintavételi eredményei hasonlóan kedvező értékeket mutatnak. Ezek tükrében és a folyamatos locsolásnak köszönhetően a pormaszk viselése csak a port kavaró munkagépek közvetlen környezetében ajánlott és indokolt. A legfrissebb adatok folyamatosan elérhetőek a www.katasztrofavedelem.hu honlapon. Az ÁNTSZ jelentése alapján az egészségügyi ellátás (fekvő- és járóbeteg ellátás) folyamatosan biztosított a katasztrófa sújtotta területen, gyógyszer, és kötszer hiány nincs. Jelenleg összesen 9 fő van fekvőbeteg osztályon. Az ivóvíz ellenőrzése folyamatos, a víz a teljes területen továbbra is biztonságosan fogyasztható.
A védekezésbe bevont szervezetek együttműködésében közel kétszáz fő mintegy másfélszáz munkagéppel nap mint nap dolgozik azon, hogy a térség lakói minél előbb a tragédiát megelőző minőségben élhessenek.

Vissza