Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
KÖZLEMÉNY Magyarországon nem jelent veszélyt a jódkibocsátás
2011. november 17.
A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság megvizsgálta a jód-131 kibocsátásával kapcsolatban elterjedt hírek hátterét. Az elemzés során megállapította, hogy semmilyen, a megengedettől eltérő kibocsátás nem történt. A Budapesten működő Központi Fizikai Kutató Intézet telephelyén található Izotóp Intézet Kft. hatósági engedély birtokában végezhet izotóp-gyártási tevékenységet.
 
Ezek az engedélyek összhangban vannak az Európai Unió előírásaival, így megállapítható, hogy az elmúlt héten a Cseh Köztársaságban és Európa más államaiban mért megnövekedett jód-131 koncentrációt nem Magyarország okozta. Már csak azért sem, mert a magyarországi létesítményben nem csak jód-131 izotóp készül, hanem jód-125 is. Amennyiben a Csehországban mért izotóp tőlünk származna, akkor a jód 125-t is ki kellene mutatni.

 
A magyarországi izotópkutató intézet az év eddigi időszakában az éves kibocsátási korlát (1600 GBq – gigabekerel) negyven százalékát bocsátotta ki. Mindez tervezetten és a megfelelő engedélyek birtokában történt, mint ahogyan az Európa más fejlett országaiban is történik. A kibocsátott mennyiség a lakosságra egészségügyi kockázatot nem jelent, egészségügyi következményekkel nem jár. Az Országos Atomenergia Hivatal a jód kibocsátás értékéről tájékoztatta a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséget.

 
Összehasonlításként: ha a lakosság tíz és fél hónap alatt, azaz az elmúlt időszakban folyamatosan az intézet 100 méteres környezetben tartózkodott volna, akkor is csak az egészségügyi korlát csupán négyszázad része éri.

 
Mindezek tükrében az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság nem látja indokoltnak bármilyen lakosságvédelmi intézkedés elrendelését, a jódkibocsátás ugyanis rájuk semmilyen veszélyt nem jelent.

Vissza