Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
Katasztrófa a Galaktikus Birodalomban - Országos katasztrófariasztási gyakorlat lesz hétfőn
2011. november 19.
Országos gyakorlat keretében katasztrófariasztást ad ki a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság 2011. november 21-én, hétfőn. Öt közlemény hangzik majd el a médiában reggeltől az esti órákig: az üzeneteket 12 alkalommal teszik közzé a közszolgálati, illetve a csatlakozott kereskedelmi és közösségi médiaszolgáltatók, rádiók és televíziók.
Aggodalomra ezúttal sincs ok, hiszen a májusi országos kommunikációs próbához hasonlóan a hétfői riasztás során közzétett üzenet is csupán próbája egy lehetséges, valós veszély esetén kiadandó közleménynek, így az abban megadott helyszínek fiktívek, az ismertetett szituációk a Csillagok háborúja című film helyszínein zajlanak.
 
A hétfői komplex gyakorlat három, egymással összefüggő részből áll majd, az első fázisban értesítik a központi, területi, helyi hivatásos katasztrófavédelmi szervek és a hivatásos tűzoltóságok állományát (kb. 10 000 fő). Ezzel párhuzamosan a védelmi igazgatás teljes rendszerében, központi, területi és helyi szinten aktivizálják az operatív törzseket, amelyek egy beállított helyzet alapján törzsvezetési gyakorlatot hajtanak végre.
 
A gyakorlat második fázisában a médiaszolgáltatók tesztelik a médiatörvény által a katasztrófavédelmi szervek számára biztosított kommunikációs csatornákat és a vezetési törzs által kiadott, valós helyzetet imitáló tesztüzeneteket (közérdekű közleményeket) tesznek közzé. A harmadik fázisban mozgósítják a polgári védelmi kötelezettség alapján létrehozott gyorsreagálású szervezeteket (mintegy 15 000 főt), majd próbaképpen országszerte működésbe lép közel 2500 sziréna.
 
A gyakorlatban résztvevő médiaszolgáltatók, azaz amely csatornákon a közleményekkel találkozhat:

-        Magyar Televízió;
-        Duna Televízió;
-        Kossuth Rádió, Petőfi Rádió, Bartók Rádió;
-        Magyar Távirati Iroda;
-        TV2;
-        RTL Klub;
-        HÍR Televízió;
-        Neo FM;
-        Class FM;
-        Info Rádió;
-        Klubrádió;
-        Juventus Rádió;
-        Lánchíd Rádió;
-        Magyar Katolikus Rádió

Tekintettel arra, hogy a gyakorlat során fiktív katasztrófahelyzet beállítása zajlik, Magyarországon tényleges óvintézkedések bevezetésére nem kerül sor, ugyanakkor a mozgósított polgári védelmi szervezetek állománya és a 18 – 60 év közötti lakosság önkéntes véradásra jelentkezhet az Országos Vérellátó Szolgálat állandó véradási helyszínein.
 
A lakosságnak sem a közérdekű közlemények, sem a szirénajelzések hallatán nincs teendője, az csak a rendszer próbáját szolgálja!
 
A gyakorlatról további folyamatos információkkal szolgál a
 
 


Vissza