Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
Egyre biztonságosabbak a szórakozóhelyek
2011. december 17.
A tűzoltóságok 2011. augusztus 31. és november 30. között országosan 136 átfogó tűzvédelmi ellenőrzést hajtottak végre a zenés szórakozóhelyeken. Ezek legtöbb esetben a korábban feltárt hiányosságok megszüntetésének utóellenőrzéseit jelentették.
A zenés, táncos rendezvények biztonságosabbá tétele érdekében, illetve a végrehajtandó feladatokról szóló 1032/2011. (II. 28. ) kormányhatározat a zenés szórakozóhelyek fokozott hatósági ellenőrzését vonta maga után, ezek a megyei kormányhivatalok közreműködésével 2011. január 1. és május 15. között lezajlottak.
 
Az ellenőrzések 25 százalékában kellett a helyszínen tapasztalt hiányosságok miatt a tűzoltóknak intézkedniük. A legtöbb esetben hatósági felhívást adtak ki, de a hatósági kötelezés eszközével is éltek. Kilenc esetben bírságot szabtak ki (tűzvédelmi bírságot négy, helyszíni bírságot öt szórakozóhelyen). Szabálysértési feljelentésre mindössze egy esetben került sor a helyszínen tapasztaltak nyomán.
 
Egy szórakozóhelyet azért zárattak be, mert ott a kiürítési feltételeket közvetlenül akadályozó hiányosságot találtak.
A leggyakoribb szabálytalanságok a következők voltak:
- biztonsági jelek elhelyezése hiányzott, vagy nem volt teljes;
- a tűzvédelmi szabályzat nem a naprakész állapotokat tükrözte;
- kismértékű létszámtúllépés.
 
Országszerte idén november végéig 2199 tűzvédelmi ellenőrzést hajtottak végre a zenés szórakozóhelyeken. A kiemelt időszakban végzett ellenőrzéseken tapasztalt hiányosságok miatt sok helyszínen utóellenőrzésre volt szükség, azonban a korábban tapasztalt hiányosságokat már megszüntették.
A hiányosságok összegzése alapján elmondható, hogy továbbra is érvényes az eddigi tendencia, vagyis a tűzvédelmi hiányosságok, szabálytalanságok száma tovább csökkent. Az utóellenőrzések megmutatták, hogy a legtöbb helyen a korábbi hiányosságokat megszüntették, az üzemeltetőket egyre inkább jellemzi a jogkövető magatartás, láthatóan a rendezvények biztonságos lebonyolítására törekszenek.


Vissza