Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
KÖZLEMÉNY - Megérkezett a magyar segélyszállítmány Bulgáriába
2012. február 10.
Bulgária délkeleti részén erősen csapadékos időjárás alakult ki az elmúlt napokban, ennek nyomán Haskovo tartományban több helyen kritikus a helyzet, az ivanovói gát átszakadt, a környéket hatalmas mennyiségű víz öntötte el. Bulgária szerdán segítségkérést juttatott el az EU Monitoring és Információs Központjához (EU MIC), amelyre a magyar kormány azonnal reagált, és még aznap százezer homokzsákot indított el a Bulgáriában kijelölt logisztikai bázisra, onnan azonnal továbbindult a bolgár katasztrófavédelem Plovdiv megyei Sztrjama logisztikai bázisára.
A magyar segélyszállítmány elsőként érkezett meg Bulgáriába, azt csütörtökön este a sajtó jelenlétében Láng Judit nagykövet adta át a Bolgár Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szófiai központjában Veselin Vuchkov belügyminiszter-helyettesnek.
 
A miniszterhelyettes tolmácsolta a nagykövetnek és a magyar kormánynak Bojko Boriszov miniszterelnök, valamint Tsvetan Tsvetanov miniszterelnök-helyettes és belügyminiszter köszönetét a gyorsan érkezett segítségért. Rossen Plevneliev államfő pedig telefonon köszönte meg a nagykövetnek és a magyar népnek a támogatást. A bulgáriai látogatáson tartózkodó Marek Sefcovic, az Európai Bizottság alelnöke a bolgár parlament Európaügyi Bizottságának nyilvános tanácskozásán szólt elismeréssel a tagállami szolidaritás megnyilvánulásáról.
 
A magyar kormány adományát a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a bulgáriai víztározó-katasztrófa következményeinek enyhítése és a várható tavaszi árvizekre való felkészülés érdekében küldte Bulgáriába. A katasztrófa sújtotta ország hasonló küldeményeket vár több más EU tagállamból, így Lengyelországból, Romániából, Dániából és Olaszországból. A BM OKF a lengyel segély célba juttatásában is jelentős segítséget nyújt, ezért a bolgár Belügyminisztérium képviselői külön köszönetüket fejezték ki.

Vissza