Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
Havazás és hóátfúvás
2012. február 17.
Csütörtökön tovább folytatódott az erősen szeles időjárás, amelynek következtében az ország több pontján hóátfúvások, hótorlaszok alakultak ki.
A kedvezőtlen körülmények miatt jelentősen megnövekedett a közúti balesetek száma. A havazással kapcsolatban mintegy kétszázhetven műszaki mentést végeztek a katasztrófavédelem tűzoltó egységei, elsősorban közúti baleseteknél avatkoztak be, valamint elakadt járműveket mentettek ki a hó fogságából. Összességében a katasztrófavédelem ügyeleti szolgálataihoz a tegnapi nap folyamán több mint négyszázhatvan riasztás, bejelentés érkezett, ami négyszer több egy átlagos naphoz képest.
 
A Baja térségében a kialakult hóhelyzet miatt, a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója Baja és Bácsalmás Helyi Védelmi Bizottság összehívását kezdeményezte. A hófúvások miatt a tömegközlekedés leállt és a környező településeken élők nem tudtak hazajutni. A Baján rekedt mintegy kétszáz iskolást este 7 órára sikerült hazaszállítani.
 
A hóátfúvások az ország egyes részein településeket zártak el, kora délután Bács-Kiskun megyében tizenöt településre nem lehetett bejutni, jelenleg sehol nincsen megközelíthetetlen település. Délelőtt a Veszprém megyei Hidegkút volt ideiglenesen megközelíthetetlen, a településre vezető utat a közútkezelő másfél óra alatt megtisztította.
 
A hó és az erős szél következtében hat megyében ideiglenesen huszonkilenc útszakasz volt járhatatlan, a legtöbb Bács-Kiskun és Fejér megyében, de érintett Komárom-Esztergom, Nógrád, Békés és Veszprém megye is. Jelenleg összesen öt útszakasz van lezárva az országban (Baranya 1, Fejér 3, Nógrád 1).
 
Csütörtökön közlekedési balesetben tizenöten sérültek meg, összesen tizenhárman szenvedtek szénmonoxid-mérgezést, egyikük a mérgezés következtében életét vesztette.
 
A közműszolgáltatásban is helyenként zavart okozott a hideg, havas időjárás. Hét helyszínről érkezett bejelentés, hogy a hideg miatt elfagytak és eltörtek vízvezetékek, valamint egy esetben áramkimaradás is volt. Martonvásár és Tárnok között a vasúti felső vezeték szakadt el, jelenleg buszokkal szállítják az utasokat.
 
Továbbra is felhívjuk a lakosság figyelmét arra, hogy folyamatosan figyeljék a hatóságok tájékoztatóit, a híradásokat, fokozott figyelemmel vegyenek részt a közúti közlekedésben és baj esetén azonnal hívják a 105-ös vagy a 112-es segélyhívó számokat.


Vissza