Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
Országos polgári védelmi eskütételi és csapatzászló - adományozási ünnepség
2012. február 28.
2012. január 1-jén megalakult az új egységes állami katasztrófavédelmi szervezet. A katasztrófák elleni védekezés teljes rendszerét megújító folyamat keretében március 3-án, szombaton Nyíregyháza főterén 300-an, a megye 19, Tisza és Szamos menti településén pedig további 1900-an tesznek polgári védelmi esküt. A hivatásos katasztrófavédelmi szervezet irányításával fontos feladatokat látnak el a köteles és önkéntes polgári védelmi szolgálatot ellátó állampolgárok Magyarország biztonsága érdekében.
Az esemény részeként Nyíregyházán Dr. Bakondi György tű. altábornagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója csapatzászlót adományoz a Nyír Mentőcsoport részére. A mentőcsoport egy újonnan megalakuló területi rendeltetésű polgári védelmi szervezet, amely természeti és civilizációs eredetű katasztrófák, veszélyhelyzetek megelőzése és elhárítása, valamint a helyreállítás során jelentkező feladatok ellátása során speciális eszközeivel és szaktudásával egészíti ki a hivatásos katasztrófavédelmi egységeket. A csoport tagjainak polgári védelmi felkészítése és rendszerbe állító gyakorlatuk február 9. és 11. között megtörtént, így az ünnepélyes csapatzászló adományozást követően bármikor bevethetőek.

A megyeszékhelyen tartandó központi rendezvényen a BM OKF főigazgatója mellett részt vesz a kormányhivatal vezetője, jelen lesznek a katasztrófavédelem, az önkormányzatok és a társszervek vezetői, valamint a történelmi egyházak és a karitatív szervezetek képviselői. A rendezvény teljes egészében nyilvános, így a sajtó munkatársait és minden érdeklődőt várunk az esemény helyszíneire.

Fontos újítás a védelmi igazgatás rendszerében, hogy a települési szintű katasztrófavédelmi tevékenység irányításáért az új szabályozás szerint kihirdetett veszélyhelyzetben a hivatásos katasztrófavédelmi tisztek veszik át a veszélyhelyzeti irányítást. Ennek érdekében az ország bármely megyéjéből átvezényelhetőek ezek a tisztek a katasztrófa sújtotta térség településeire. A rendezvény során a 19 Tisza és Szamos menti településen valamennyi megyei katasztrófavédelmi igazgatóságról érkeznek azok a hivatásos tisztek, akik valós helyzetben is ezt a feladatot látják majd el.

A BM OKF idei évre vonatkozó katasztrófa előrejelzése szerint Magyarországon a legnagyobb kockázatot továbbra is a vizek kártételei jelentik. Ennek megfelelően a hivatásos katasztrófavédelmi szervezet és az önkéntes katasztrófavédelmi szervezetek kiemelten készülnek az ár- és belvízi helyzetekre.

2012. március 3-án, szombaton összesen 2200 főt mozgósít a katasztrófavédelem.

A mozgósítási gyakorlat 19 helyszíne:

Ibrány, Nagyhalász, Dombrád, Nyírkarász, Ajak, Mándok, Tuzsér, Záhony, Gulács, Kisvarsány, Tarpa, Tiszaszalka, Vásárosnamény, Fehérgyarmat, Panyola, Szatmárcseke, Tiszabecs, Rakamaz, Tiszadob.


Kapcsolódó Hír:


Vissza