Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
Több megyében is komoly károkat okozott a viharos időjárás
2012. július 10.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat tegnap a déli órákban hat megye harminchárom kistérségére adott ki 2. fokú riasztást a heves zivatarok miatt. Az érintett megyék katasztrófavédelmi ügyeleti szolgálataihoz folyamatosan érkeztek a lakossági bejelentések. A szélsőséges időjárás országszerte közel hetven esetben igényelt tűzoltósági beavatkozást, a tűzoltóknak leggyakrabban esővizet kellett szivattyúzniuk, leszakadt faágakat és kidőlt fákat kellett eltávolítaniuk, és részt vette az épületkárok helyreállításában is. Jász-Nagykun-Szolnok megyében az épületkárok felszámolása jelenleg is zajlik.
Az események felszámolásában mintegy nyolcvan hivatásos, tíz önkormányzati és öt önkéntes tűzoltó egység avatkozott be.
 
Abádszalókon leginkább a jégeső, míg Salgótarjánban a hirtelen lehullott nagymennyiségű csapadék okozta a legtöbb kárt.
 
A legtöbb jelzés Jász-Nagykun-Szolnokban futott be a megyei katasztrófavédelmi ügyeletre. Abádszalók térségében jelentős mennyiségű, dió nagyságú jég hullott, megrongálva több száz házat, tetőket, nyílászárókat téve tönkre. Háromszáz ingatlanból érkezett kárbejelentés az önkormányzatokhoz, több mint hetven tulajdonos segítséget is kért a részleges vagy teljes helyreállításhoz. A sérült gépjárművek száma is meghaladta a százat. Személyi sérülésről egy esetben kaptunk információt Abádszalókon: itt egy ember szenvedett súlyos sérülést, amikor a vihar elől egy deszkaépületben keresett menedéket, amelyet azonban az erős szél elmozdított.
 
Nógrád megyében Salgótarjánt érintette legintenzívebben a vihar, itt a legtöbb esetben vizet kellett eltávolítani. Volt olyan eset, amikor az esővíz egy üres gépkocsit sodort egy mélygarázs bejáratához, de olyan is, amikor egy közel ötszáz négyzetméteres mélygarázst öntött el. Egy alagútban pedig az esővíz több mint másfél méter mélyégben gyűlt össze, akadályozva a gépjárműforgalmat.
 
A szélvihar esetén követendő magatartási szabályokat a BM OKF honlapján, az alábbi linken érhetik el:
http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=lakossag_kattipus_szelvihar

Vissza