Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
Csapatzászló-adományozási és polgári védelmi eskütételi ünnepségek - 2012 ősz
2012. augusztus 22.
Az ősz folyamán újabb állampolgárok tesznek esküt arra, hogy szerepet vállalnak Magyarország természeti és civilizációs katasztrófái elleni védekezésben.
A 2012. január 1-jén újjászervezett hivatásos katasztrófavédelmi szervezet alapfeladata a lakosság életének és vagyonbiztonságának védelme. E feladat ellátásában azonban olyan állampolgárokra is szükség van, akik felkészültek arra, hogy részt vegyenek a veszélyek elhárításában, emellett segíteni is akarják a hivatásos szervezet munkáját.
 
A napjainkban egyre gyakoribb szélsőséges időjárás, a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék, ár- és belvizek, viharkárok, a rendkívüli havazás és egyéb természeti vagy civilizációs katasztrófák okozta pusztítás mind-mind arra hívják fel a figyelmet, hogy elengedhetetlen a társadalmi összefogás. A baj órájában a hivatásos katasztrófavédelmi szervezet szakszerű tevékenységét jól szervezett, egyéni védőeszközzel és technikai eszközökkel felszerelt, kellően felkészült állampolgárokból álló csapatok képesek támogatni.
 
Ennek érdekében a BM OKF irányítása mellett minden megyében önkéntes katasztrófavédelmi mentőszervezetek, a településeken polgári védelmi szervezetek alakulnak, vagy szerveződnek újra, majd ünnepségsorozat keretében leteszik a jogszabályban meghatározott polgári védelmi esküt és megkapják a Magyarország címerével és a katasztrófavédelem emblémájával ékesített, „Magyarország szolgálatában a biztonságért” feliratú csapatzászlót. Ezek a szimbólumok erősítik az összetartozást.
 
Országszerte eddig 12 önkéntes katasztrófavédelmi mentőszervezet alakult meg. http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=polgarivedelem_mentesszervezes_beavatkozo_index
 1. HUNOR Mentőszervezet (Magyarország)
 2. Fővárosi Központi Rendeltetésű Mentőszervezet (FKRMSZ) (Budapest),
 3. Tisza Mentőcsoport (Jász-Nagykun-Szolnok megye),
 4. Moson Mentőcsapat (Győr-Moson-Sopron megye),
 5. Körös Mentőcsoport (Békés megye),
 6. Somogy Mentőcsoport (Somogy megye),
 7. Pilis Mentőcsoport (Pest megye),
 8. Nyír Mentőcsoport (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye),
 9. Maros Mentőcsoport (Csongrád megye),
 10. Bükk Mentőcsoport (Borsod-Abaúj-Zemplén megye),
 11. Mecsek Mentőcsoport (Baranya megye),
 12. Hortobágy Mentőcsoport (Hajdú Bihar megye)
A hivatásos katasztrófavédelmi szervek állománya az állampolgárok bevonásával az összefogás és segítségnyújtás jegyében még hatékonyabban látja el feladatait. A passzív egyén helyett megjelent a cselekvő állampolgár.
 
További eskütételi és csapatzászló adományozási ünnepségek 2012-ben:
Dátum
Megye
Mentőcsoport
szept. 15.
Bács-Kiskun
Petőfi Mentőcsoport
szept. 22.
Somogy
Somogy Mentőcsoport
szept. 29.
Heves
Mátra Mentőcsoport
okt. 10.
Főváros
1200, települési pv. szervezetbe beosztott személy
okt. 13.
Zala
Zala Mentőcsoport
okt. 20.
Nógrád
Palóc Mentőcsoport
 
A polgári védelmi eskütételi ünnepségek nyilvánosak, azokról bővebb információ a katasztrófavédelmi igazgatóságok honlapján található. http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=szervezet_teruleti

Vissza