Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
Erdők supervisori ellenőrzése
2012. október 01.
Magyarországon két fokozottan erdőtűzveszélyes időszakot tartunk számon. Kora tavasszal, a hóolvadás után közvetlenül, elsősorban rét- és tarlóégetések következtében gyullad meg a még ki sem zöldült erdő. A második kockázatos időszak a nyári hónapokra esik, amikor a tartósan csapadékmentes, forró időjárási viszonyok következtében az erdei avar és tűlevélréteg teljesen kiszárad.
2012 első félévében kétszer annyi vegetációtűz volt az országban, mint a tavalyi év hasonló időszakában. A kora tavaszi időszakban – márciusban kiemelkedő számban – összesen több mint 10 ezer szabadtéri tűz keletkezett, majdnem 50 ezer hektárnyi terület égett le. A kiugróan magas számok a rendkívüli időjárási viszonyokra, a kevés téli csapadékra, valamint a növényzet megkésett zöldülésére együttesen vezethetők vissza. Ezek a káresetek jelentős károkat okoztak. Mindehhez hozzátartozik az is, hogy sok esetben a tavalyról megmaradt tarló és elgazosodott növényzet eltüntetése érdekében a terület gazdája szándékosan gyújtott tüzet, amely neki nem okozott kárt, a tűzoltóságtól viszont igen nagy erőfeszítést igényelt a tűz oltása és a tüzek által veszélyeztetett területek védelme.
 
A katasztrófavédelem többféle módon törekszik a vegetációtüzek megelőzésére és a károk csökkentésére. Fokozottan tűzveszélyes időszakban a vidékfejlesztési miniszter tűzgyújtási tilalmat rendelhet el az ország egészére, vagy egyes területekre. A tilalom kiterjed az erdőkre és azok 200 méteres környezetére. A tűzgyújtási tilalom elrendelését követően a katasztrófavédelem tűzvédelmi hatósági feladatot ellátó szervezetei fokozott ellenőrzéséket végeznek. A területek ellenőrzésébe az érintett hatóságokat bevonják, így azokon részt vesz az erdészeti hatóság, a földhivatal, az önkormányzat, a rendőrség, valamint a környezetvédelmi és természetvédelmi hatóság is.
 
A megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok júliusban közel 600 ellenőrzést bonyolítottak le. Ezek során nem egészen tíz olyan esettel találkoztak, amikor valaki megszegte a tűzgyújtási tilalmat, vagyis szabad területen égetett. Négy emberrel szemben tűzvédelmi bírságot szabtak ki, egy esetben az erdészeti hatóság szabott ki erdővédelmi bírságot. Az ellenőrzések során talált jellemző hiányosság a tűzgyújtási tilalomra figyelmeztető táblák hiánya volt. Volt ahol a gazdálkodó ezt azonnal pótolta, de 28 esetben hatósági felhívást, illetve kötelezést adtak ki az ellenőrzést végzők. Ezeken túl a tűzvédelmi szabályzat és az erdővédelmi terv kisebb hiányosságai miatt adtak ki hatósági felhívást az ellenőrzést végzők.
 
A fenti ellenőrzésekkel párhuzamosan a mezőgazdasági munkákkal kapcsolatos ellenőrzéseket is tartottak az igazgatóságok, illetve a szintén tűzvédelmi hatóságként eljáró katasztrófavédelmi kirendeltségek, vagyis az aratás során betartandó tűzvédelmi szabályok betartását is kontrollálták. Több mint 300 ilyen ellenőrzés volt, az esetek harmadánál volt szükség valamilyen hatósági intézkedésre.
 
A lefolytatott ellenőrzések tapasztalatai azt mutatják, hogy a tavaszi időszakban nagy számban bekövetkezett szabad területi tüzeket követően, a nyári időszakban az állampolgárok és a gazdálkodók nagyobb figyelmet fordítanak a tűz elleni védelemre.


Vissza