Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
Hatósági ellenőrzések szabályairól
2012. október 04.
Az utóbbi időszakban megszaporodtak azok az esetek, amikor egyesek magukat a katasztrófavédelem állományába tartozó személynek kiadva, vagyis hivatalos személy látszatát keltve próbálják vásárlásra rábírni az állampolgárokat. Jellemzően tűzvédelmi ellenőrzés címén, különféle hiányosságokat feltárva próbálnak tűzvédelmi eszközöket értékesíteni.
A jelenség visszaszorítása érdekében ismertetjük a katasztrófavédelem ellenőrzései során alkalmazott eljárási rendet. A katasztrófavédelemnél dolgozó kollégák az ellenőrzések során minden esetben
 
 
 
szolgálati jelvénnyel, névvel és rendfokozattal ellátott egyenruhát viselnek. Személyazonosságukat és ellenőrzési jogosultságukat az ellenőrzés megkezdésekor minden esetben kötelesek szolgálati igazolványuk (lásd 1. és 2. kép) felmutatásával igazolni. Az ellenőrzések alkalmával a kollégák a jogszabályban foglalt előírások betartását vizsgálják, és azokkal kapcsolatban tesznek megállapításokat. Fontos azonban tudni, hogy a hatóság az ellenőrzés során nem folytat kereskedelmi tevékenységet. Az előzőek alapján egyértelműen kijelenthető, hogy biztosan nem a katasztrófavédelem által lefolytatott ellenőrzés zajlik, amennyiben az esetleges hibákra, hiányosságokra anyagi ellenszolgáltatás fejében kínálnak megoldási javaslatot. Akinek a hatósági ellenőrzés során kétsége támad az ellenőr személyazonosságára vagy szervezeti állományba tartozásával kapcsolatban, haladéktalanul értesítse az illetékes katasztrófavédelmi szervet.
 
A megyei katasztrófavédelmi igazgatóságokat az alábbi linken tudja elérni:


Vissza