Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
Káresetekkel érkezett a tél
2012. december 04.
Vasárnapról hétfőre virradó éjjel megérkezett az első hideg és a hó az országba, amely több helyen síkos útfelületeket, hófúvást és áramkimaradást okozott. A katasztrófavédelem és az együttműködő szervezetek, valamint a közműszolgáltatók szakemberei már december első napjaiban számos helyszínen segítettek a bajbajutottaknak.
Öt megye – Fejér, Heves, Komárom-Esztergom, Győr-Moson-Sopron és Veszprém megye – területét fedte be hótakaró, a legtöbb csapadék, tíz centiméter Fejér megyében esett. Szintén Fejér megyében hófúvás is volt, két helyen emiatt beavatkozásra volt szükség. Emellett két tömegközlekedési utat is le kellett lezárni órákra. A 8126 számú út 2-5 kilométerszelvénye közötti szakaszt hajnali 5 óra 20 perc és 9 óra között, a 7205 számú út 3. kilométerszelvényét pedig 9 órától egy órán át nem lehetett használni. Az intézkedésre elakadt járművek miatt volt szükség.
 
Két megyében – Fejér és Győr-Moson-Sopron megyékben – hótorlasz miatt összesen öt elakadt járművet kellett a hó fogságából kiszabadítani, ezeknél az eseteknél a székesfehérvári, a móri és a győri tűzoltóság egységei avatkoztak be.
 
A hónap első napjaiban jelentősen csökkent a hőmérséklet is, Heves megyében -8 C fokot is mértek.
 
December 3-án három embert kellett a téli időjárás következményeitől megmenteni. Komárom-Esztergom megyében közúti baleset során ketten szenvedtek sérüléseket, Somogy megyében pedig egy embert a kihűléstől mentettek meg.
.
Öt településen volt átmeneti áramkimaradás – Felsőkövesd (Baranya); Lajoskomárom, Szabadhídvég (Fejér); Ságvár, Siójut (Somogy) –, ez összesen 1048 fogyasztót érintett. A problémát a leszakadt vagy elfagyott vezetékek okozták.
 
A hivatásos katasztrófavédelmi erők, a rendőrség, az önkormányzati és önkéntes tűzoltók, a polgári védelmi szervezetek, valamint a mentők és a közútkezelők december 3-án összesen 158 szakemberrel és 89 eszközzel vettek részt a téli időjárással összefüggő különböző káresetek felszámolásában.
 


Vissza