Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
Tájékoztató a december 10-i téli időjárás tapasztalatairól
2012. december 11.
A havazás, a hófúvások és a síkos utak miatt az ország számos pontján volt szükség tegnap is a katasztrófavédelem és az együttműködő szervezetek, valamint a közműszolgáltatók szakembereinek a segítségére.
Tegnapra már tizennyolc megye és a főváros területét fedte be hótakaró. A legvastagabb hóréteg jelenleg Heves megyében van, ott helyenként 25 centiméteres a hótakaró. A készenléti szolgálatok beavatkozását igénylő hófúvás öt helyen alakult ki hétfőn Bács-Kiskun megyében.
 
A legalacsonyabb hőmérsékletet, -15 fokot Hajdú-Bihar megyében mérték, de több megyében is mértek -10 foknál hidegebbet.
 
Hétfőn összesen 81 embert sikerült a téli időjárás káros következményeitől megmenteni, közülük huszonötöt a kihűléstől. A mentők negyvennyolc embert láttak el, ők a síkos úton, illetve közúti és egyéb balesetekben sérültek meg, kórházi ellátásban három embert kellett részesíteni, öten pedig szén-monoxid-mérgezést szenvedtek.
 
A hivatásos katasztrófavédelmi erők, a rendőrség, az önkormányzati és önkéntes tűzoltók, a polgári védelmi szervezetek, valamint a mentők, a közútkezelők és a karitatív szervezetek tegnap összesen 1075 szakemberrel és 406 eszközzel vettek részt a téli időjárással összefüggő különböző káresetek felszámolásában.
 
Baranya megye egy települését –Lovászhetény–Pusztakisfalu – zárta el átmeneti időre a hó a külvilágtól, ez mintegy száz embert érintett. Délutánra sikerült az utat járhatóvá tenni, így tegnap estére már nem volt megközelíthetetlen település az országban.
  

Vissza