Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
Tájékoztató a hétvégi téli időjárás tapasztalatairól
2013. január 14.
A téli időjárás miatt az ország számos pontján hétvégén is szükség volt a katasztrófavédelem, a készenléti szolgálatok és az együttműködő szervezetek, valamint a karitatív szervezetek szakembereinek a segítségére.
 Jelenleg az ország jelentős részét hótakaró fedi, ami elsősorban a Dunántúlon okoz fennakadásokat, a térségben az elmúlt 24 órában 10-15 centiméter friss hó hullott. Tegnap a legalacsonyabb hőmérsékletet, -17 fokot Borsod-Abaúj-Zemplén megyében mérték.
 
Szombaton és vasárnap összesen ötvenkilenc embert sikerült a téli időjárás káros következményeitől megmenteni, közülük tízet a kihűléstől. Harminckilenc ember szenvedett különböző sérüléseket a síkos úton, illetve közúti és egyéb balesetekben, öt ember pedig szén-monoxid-mérgezést szenvedett. Orvosi ellátásra öt embert szállítottak a mentők kórházba.
 
A hivatásos katasztrófavédelmi erők, a rendőrség, az önkormányzati és önkéntes tűzoltók, a polgári védelmi szervezetek, valamint a mentők, a közútkezelők, a polgárőrség és a karitatív szervezetek hétvégén összesen 1184 szakemberrel és 804 eszközzel vettek részt a téli időjárással összefüggő káresetek felszámolásában.
 
A vasárnap óta tartó havazás, havas eső és ónos eső veszélyezteti, valamint jelentősen lassítja a közlekedést. A Dunántúlon 10-15 centiméternyi friss hó hullott, amit a közútkezelők folyamatosan takarítanak az útfelületekről, de kisebb fennakadásokra lehet számítani. Minden közlekedőnek felhívjuk a figyelmét a fokozott elővigyázatosságra, továbbá a meghosszabbodó menetidőre. Mielőtt elindulnak, tájékozódjanak az aktuális és várható időjárásról, az utak állapotáról, a vonatok és buszok menetrendjéről, valamint a hatóságok felhívásairól, figyelmeztetéseiről.
 
A hideg időjárás miatt ismételten felhívjuk a lakosság figyelmét a kihűléses balesetek és tragédiák megelőzésének fontosságára, az embertársainkra való odafigyelésre. Amennyiben közterületen a kihűlés veszélyének kitett személyt látnak, értesítsék a karitatív és civil szervezeteket. Figyeljenek fokozottan a környezetükben élő, magukat csak nehezen ellátni képes emberekre is!

Vissza