Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
Tájékoztató a téli időjárással kapcsolatos eseményekről
2013. január 25.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat hófúvás veszélye miatt a mai napra narancs riasztást adott ki Zala, Vas és Veszprém megye egyes kistérségeire. Minden közlekedőnek felhívjuk a figyelmét a fokozott elővigyázatosságra! Mielőtt elindulnak, tájékozódjanak az aktuális és várható időjárásról, az utak állapotáról. Csak a téli időjárásnak műszakilag megfelelően felkészített járművekkel induljanak útnak, ezeken a területeken a lehullott hó és az erős szél miatt hótorlaszokra, lassabb közlekedésre és fennakadásokra lehet számítani.

Jelenleg az országban 14 megye területén van hótakaró. A legvastagabb hóréteg Győr-Moson-Sopron megyében található, ott helyenként a 35 centimétert is meghaladja. Tegnap a legalacsonyabb hőmérsékletet, -8 fokot Heves megyében mérték.

A téli időjárás és az annak következtében történt balesetek miatt az ország számos pontján csütörtökön is szükség volt a katasztrófavédelem, a készenléti szolgálatok és az együttműködő szervezetek, valamint a karitatív szervezetek szakembereinek a segítségére. Összesen ötvennyolc embert sikerült a téli időjárás káros következményeitől megmenteni, közülük tizenötöt a kihűléstől. Negyvenegyen sérültek meg különböző közúti és egyéb balesetekben, ketten pedig szén-monoxid-mérgezést szenvedtek. A szén-monoxid-mérgezések megelőzése érdekében a fűtési időszakban kiemelt figyelmet kell fordítani fűtőberendezéseinkre és kéményünkre. Ezek karbantartását és ellenőrzését kizárólag szakemberekkel végeztessük, továbbá biztonságuk érdekében használjanak szén-monoxid-érzékelőt is!

A hivatásos katasztrófavédelmi erők, a rendőrség, az önkormányzati és önkéntes tűzoltók, a polgári védelmi szervezetek, valamint a mentők, a közútkezelők, a polgárőrség és a karitatív szervezetek tegnap összesen 1082 szakemberrel és 621 eszközzel vettek részt a téli időjárással összefüggő káresetek felszámolásában. Vas, Veszprém és Zala megyében összesen 13 jármű akadt el hófúvás miatt, őket tűzoltók mentették ki.


Vissza