Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
Tájékoztató a téli időjárással kapcsolatos eseményekről
2013. január 29.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint reggel még több helyen várható köd, helyenként ónos szitálás is kialakulhat. Délelőtt fokozatosan javulhatnak a látási viszonyok. Minden közlekedőnek felhívjuk a figyelmét a fokozott elővigyázatosságra! Mielőtt elindulnak, tájékozódjanak az aktuális és várható időjárásról, az utak állapotáról és csak a téli időjárásnak műszakilag megfelelően felkészített járművekkel induljanak útnak.

Jelenleg az országban 19 megye területén van hótakaró. A legvastagabb hóréteg Heves megyében található, ott helyenként a 40 centimétert is eléri. Tegnap a legalacsonyabb hőmérsékletet, -9 fokot Heves megyében mérték.

A téli időjárás és az annak következtében történt balesetek miatt az ország számos pontján a hétfőn is szükség volt a katasztrófavédelem, a készenléti szolgálatok és az együttműködő szervezetek, valamint a karitatív szervezetek szakembereinek a segítségére. Összesen száznyolc embert sikerült a téli időjárás káros következményeitől megmenteni, közülük tizenhetet a kihűléstől. Hatvanheten sérültek meg különböző közúti és egyéb balesetekben, öten pedig szén-monoxid-mérgezést szenvedtek. További tizenkilenc embert orvosi ellátásra a mentők kórházba szállítottak. A szén-monoxid-mérgezések megelőzése érdekében a fűtési időszakban kiemelt figyelmet kell fordítani fűtőberendezéseinkre és kéményünkre. Ezek karbantartását és ellenőrzését kizárólag szakemberekkel végeztessük, továbbá biztonságuk érdekében használjanak szén-monoxid-érzékelőt is!

A hivatásos katasztrófavédelmi erők, a rendőrség, az önkormányzati és önkéntes tűzoltók, a polgári védelmi szervezetek, valamint a mentők, a közútkezelők, a polgárőrség és a karitatív szervezetek tegnap összesen 1156 szakemberrel és 713 eszközzel vettek részt a téli időjárással összefüggő káresetek felszámolásában.

A hideg téli időjárásban a kihűlés veszélye fokozottan fenyegeti a magukról gondoskodni nehezen tudó és az utcákon élő embertársainkat. Fontos, hogy ha ilyen emberről tudunk a környezetünkben, akkor segítsünk neki átvészelni ezt az időszakot és szükség esetén értesítsük a karitatív és civil szervezeteket, vagy a készenléti szolgálatok ügyeleteit!


Vissza