Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
Kísérjék figyelemmel a hatóságok közleményeit
2013. március 22.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat péntek éjfélig szóló előrejelzése szerint a Dunántúlon, majd a középső megyékben, éjjel pedig már északkeleten is több helyen viharos, 60-85 km/h erősségű lökések kísérik az északi, északnyugati szelet. Borsod megye keleti részén és a Nyírségben éjszaka és péntek reggel egy-egy 90 km/h körüli lökés is lehet. Péntek délutántól fokozatosan veszít erejéből a légmozgás.
Csütörtökön a csapadék (eső) mennyisége a középső országrészben több helyen is elérheti a 20 millimétert, majd nyugat felől gyengül a csapadék intenzitása.
 
Késő estétől előbb a Dunántúlra, majd északkeletre is megérkezik a hideg levegő, a hőmérséklet egyre több helyen fagypont alá csökken, éjjel várhatóan csak délkeleten marad
0 fok felett. Péntek napközben északkeleten, főként Szabolcs megye térségében maradhat fagypont körül a levegő hőmérséklete. A csütörtök esti, késő esti óráktól az eső a Dunántúl északkeleti részén, majd Pest megyében és a középső megyékben, éjjel, illetve hajnaltól már északkeleten is havas esőbe, havazásba vált (nedves, tapadó hó is valószínű). A Duna vonalában illetve attól keletre legfeljebb foltokban vagy lepelszerűen lehet hó legfeljebb két centiméter vastagságban, amely legkésőbb péntek napközben elolvad.
 
Az előrejelzések szerint a Miskolc-Polgár-Debrecen vonaltól keletre péntek kora délutánig körülbelül 1-7 centiméter hó hullhat, a legnagyobb mennyiségre Szabolcsban lehet számítani. A viharos szél péntek hajnaltól, reggeltől elsősorban Borsod, Szabolcs és Hajdú-Bihar északi felén hófúvást okozhat. Elsősorban Borsod keleti részén (főként Zemplén, Bodrogköz) és a Nyírségben nem zárható ki, hogy a viharos szél magas hótorlaszokat hozzon létre.
 
A közlekedés és a lakosság biztonsága érdekében az illetékes rendvédelmi szervek, illetve más hatóságok szükség szerint korlátozásokat vezethetnek be. Ezek érinthetik a közúti és a vasúti közlekedést egyaránt, ami hosszabb menetidőt vagy akár járatok, szerelvények törlését, utak lezárását is jelentheti.
 
Felhívjuk a figyelmet, hogy a készenléti szolgálatok által üzemeltetett segélyhívó számok a nap 24 órájában rendelkezésre állnak. Amennyiben bajba kerülnek, vagy tudomásuk van arról, hogy valakinek tűzoltói segítségre van szüksége, hívják a katasztrófavédelmet a 105-ös segélyhívó számon.
 
Az erős, viharos erejű szél fák ágait szakíthatja le vagy fákat dönthet ki, tetőket rongálhat meg, a lehulló törmelékek sérüléseket és károkat okozhatnak. A szél és a kidőlt fák elszakíthatják a felsővezetékeket, ami érintheti az áramellátást és a vasúti közlekedést is. Ilyenkor jellemzően megnő a tűzoltói beavatkozások, valamint a közműszolgáltatókhoz érkező kárbejelentések száma, ezért kérjük a lakosság türelmét. A segítség mindenhova meg fog érkezni!
 
A havazás következtében síkossá, csúszóssá válhatnak az útfelületek, ami növeli balesetek kockázatát. A közútkezelők folyamatosan tisztítják az érintett útszakaszokat, de minden közlekedő legyen tekintettel a megváltozott útviszonyokra és ennek megfelelően vegyen részt a közúti közlekedésben. Amennyiben a hatóságok azt kérik, ne induljanak útnak! Az azonnali információhoz jutás érdekében figyeljék a közszolgálati médiumok közleményeit!
 
A szél és a havazás együttese hófúvásokhoz vezethet, ennek következményeként hóakadályok keletkezhetnek az utakon, és a vasúti közlekedésben is fennakadások lehetnek. Az elakadt járművek torlódásokat, fennakadásokat okozhatnak. Aki útnak indul, a téli időjárási viszonyoknak megfelelően készítse fel gépjárművét és tankoljon a szokottnál több üzemanyagot.
 
Aki teheti ne induljon útnak, illetve csak a téli időjárási viszonyoknak megfelelően felkészített járművel tegye azt. Közlekedjenek elővigyázatosan, készüljenek a várható fennakadásokra, figyeljék a hatóságok közleményeit, tájékozódjanak az időjárásról és az utak állapotáról.

Vissza