Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
A márciusi tél az áramellátásban okozott problémákat
2013. március 22.
Az előrejelzéseknek megfelelően megérkezett a viharos szél az országba. Nem sokkal éjfél előtt citromsárga riasztást adott ki három északkeleti megyére, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye teljes területére, Hajdú-Bihar megye északi részére és Borsod-Abaúj-Zemplén megye szinte teljes területére. A riasztást az tette szükségessé, hogy ebben a térségben az előrejelzések havazást prognosztizáltak, ami a viharos szélben problémákat okozhat. A széllökések fákat dönthetnek ki, az erős széllel párosuló havazás pedig hóátfúváshoz vezet, amely a közlekedésben okozhat komolyabb fennakadásokat.
Az ilyenkor szükséges előkészületeket a megyei védelmi bizottságok megtették, de szerencsére az időjárás nem okozott olyan károkat, amelyek miatt mentésre lett volna szükség.
 
Áramellátási zavarok ugyanakkor valamennyi, a riasztásban érintett megyékben keletkeztek. Hajdú-Bihar megyében Téglás területén 860 és Földesen pedig 600 fogyasztót érintett. Reggelre a hibát majdnem mindenhol sikerült megszüntetni.
 
Borsod-Abaúj-Zemplén megyében jelenleg két településen vannak áramellátási gondok, amely 1273 embert érint.
 
A legrosszabb a helyzet Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ahol 15 településen 12 ezer 600 fogyasztói helyen szünetel az áramellátás. Az áramszolgáltató nagy erőkkel dolgozik a hiba elhárításán.
 
A három érintett megyében a védelmi igazgatás részletesen tájékoztatja a helyi médiát a megyében történtekről és a helyreállítás érdekében tett intézkedésekről.
 
Bár a meteorológiai szolgálat a korábbi narancs figyelmeztető előrejelzését hajnalban egy fokozattal visszaminősítette, továbbra is fontos az elővigyázatosság, hiszen a mai napon még erős szél és helyenként akár havazás is lehet.

Vissza