Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
Nem várható tartós javulás, nyugaton ismét havazik
2013. április 02.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerda éjfélig szóló előrejelzése szerint az ország több megyéjében újabb jelentős mennyiségű csapadékra kell számítani. Kedden a délnyugati megyékben 20-30 milliméter esőre van kilátás, szerdán az Észak-Dunántúl és az Északi-középhegység térségében helyenként átlagosan 20 milliméter körüli csapadék várható. A Dunántúl nyugati felén havazás is lehet, elsősorban Vas és Zala megyében, Győr-Moson-Sopron megye nyugati részén és Veszprém megye magasabban fekvő területein 10 centiméternél is több friss hó hullhat, ami síkvidéken a talajfelszínen csak átmenetileg maradhat meg. A Dunántúl többi részén havas esőre, esőre lehet készülni. Az éjszaka folyamán viharossá – 60-70 km/h – fokozódhat az északi szél, ami a Nyugat-Dunántúlon hófúvást is okozhat. Szerda reggel az északnyugati országrészben talaj menti fagyra is számítani lehet.
Az érintett megyékben mielőtt útnak indulnak, tájékozódjanak az időjárásról és az utak állapotáról! Kövessék figyelemmel a hatóságok tájékoztatóit. Csak a téli időjárásnak megfelelően felkészített járművel induljanak el, valamint lassabb haladásra és fennakadásokra is számítsanak.
 
Győr-Moson-Sopron megyében a Rábán levonuló árhullám és a kedvezőtlen hidrológiai helyzet miatt az Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság kedden 9 órakor a folyó több szakaszán elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el. Tegnap hajnalban apadásnak indult a Cuhai-Bakony-ér, ugyanekkor Győrszemerénél tetőzött a Sokoróaljai-Bakonyér, most már ezen a szakaszon is apadás tapasztalható. Vitnyédnél továbbra is védekezési munkálatok zajlanak. A megye több pontján is belvízvédelmi készültség van, a Rábca menti és a Kapuvár-Hansági belvízvédelmi szakaszon másodfokú készültség van érvényben, elsőfokú a készültség a Marcal-mentén, a Rába felső belvízvédelmi szakaszán, valamint a Fertő menti belvízvédelmi szakaszon. A védekezés keretében a terület bejárása, az elöntött területek meghatározása, vízállásészlelés, szivattyúzás, uszadékszedés zajlik. A belvízzel érintett – 16 ezer hektár – helyeken a szivattyútelepek megállás nélkül dolgoznak. A helyzet annyit mindenesetre javult a hétvégi állapotokhoz képest, hogy az elmúlt napokban lezárt utakon ismét lehet közlekedni.
 
Zala megyében tovább javult a helyzet, a patakok és a folyók folyamatosan apadnak. A mai napon eddig két tűzoltói beavatkozást igénylő eset történt. Mindkét helyen pincébe folyt be a talajvíz, amelyet a hivatásos tűzoltók kiszivattyúztak. Félpályán ismét közlekedhetnek a 3,5 tonna össztömeg alatti járművek Dötk és Pakod között. Az utat a nehezebb gépjárművek, így a buszok sem használhatják, mert az alépítmény rendkívüli mértékben felázott.
A délelőtt folyamán helyszíni szemlét tartott a lenti hivatásos tűzoltó-parancsnokság parancsnoka és Lovászi település polgármestere a Kerka által tegnap elöntött településrészen. Ennek során azt állapították meg, hogy a víz már a tetőzéskor mért szinthez képest is húsz centimétert apadt, így délelőtt azok is visszaköltözhetnek otthonukba, akik az éjszakát máshol töltötték.
 
Vas megye területén jelenleg több helyen havazik, de eső, havas eső formájában is érkezik csapadék, az előrejelzések szerint további jelentős mennyiségű csapadék várható. A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság ma reggel 9 órakor elsőfokúra mérsékelte az árvízvédelmi készültséget a Rába körmendi szakaszán. Apad a folyó Körmendnél és Rumnál is, viszont nő a vízállás Sárvár térségében. A megelőző munkálatok érdekében itt reggel 8 órakor elsőfokú készültséget rendeltek el. Sárvárnál a folyó várhatóan az esti órákban tetőzik. A prognózis szerint estétől enyhén ugyan, de az alsó szakaszokon is apadni fognak a vízfolyások. Kivételt a Rába Sárvár feletti szakasza képez, itt ma még áradásra számítanak a szakemberek. Amennyiben nem hó, hanem eső esik a megyében, úgy újabb jelentős vízszintemelkedések várhatóak a vízfolyásokon.
Kedden délelőtt 11 óráig összesen öt esetben kellett a tűzoltóknak az időjárásból adódó helyzetben beavatkozniuk, azóta nyolc újabb helyszínre riasztották az egységeket. Minden esetben lakóházak pincéjében felgyülemlett vizet kellett eltávolítani. A megyében jelenleg nyolc útszakasz teljesen le van zárva a forgalom, félpályás korlátozásra tíz szakaszon kell számítani.
 
Békés megyében harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben a Kettős-Körösön és a Fekete-Körösön. Az ár- és belvíz miatt jelenleg a gyulai hivatásos tűzoltó egységnek kell beavatkoznia. A város művelődési házának pincéjében szivattyúzzák a vizet, mert az a fűtőberendezést veszélyezteti. A megye hat önkormányzata tart fenn belvízvédelmi készültséget, két településen – Kötegyán, Körösladány – másodfokú, négy településen – Békéscsaba, Sarkadkeresztúr, Köröstarcsa, Szeghalom – pedig elsőfokú készültség van érvényben. 
 
A Berettyó folyó Hajdú-Bihar megyei szakaszán, Darvas és Kismarja között elsőfokú, a Szeghalom-Darvas szakaszon másodfokú, míg a Hortobágy-Berettyó Bucsa-nádudvari szakaszán harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben. Nádudvaron a belvíz is gondokat okoz, emiatt itt elsőfokú készültség van. Debrecen több utcájában ma délelőtt is zajlanak a szivattyúzási munkálatok, a felgyülemlett csapadékvizet távolítják el a tűzoltók.
 
Lassan, de apadnak a vízfolyások Nógrád megyében, tovább csökkent az Ipoly vízállása is, és a jelenleg csapadékmentes időjárásnak köszönhetően a Zagyva patak vízszintje is alacsonyabb. Ipolytarnócon ugyan továbbra is harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben, a folyó szintje jelentős mértékű csökkenést mutat. A folyó két további mérési pontján, Nógrádszakálnál és Balassagyarmaton másodfokú árvízvédelmi készültség van érvényben. Litkén a helyi önkormányzat az elöntött területekről a vizet munkagéppel vezeti vissza a folyó medrébe, így a Dobroda patak vízszintje jelenleg egy méter körül van. A Zagyva a Maconkai tározónál 459 centiméter, a Mátraverebélyi tározónál a reggeli szinttel megegyező, 415 centiméter. A Zagyva patakon jelenleg elsőfokú árvízvédelmi készültség van.
 
Pest megyében a mai napon eddig a belvíz adott munkát a katasztrófavédelemnek, délelőtt tizenegy óráig kétszer kellett a tűzoltóknak beavatkozniuk. Budaörsön egy hatvan négyzetméteres pincében állt a víz körülbelül hetven centiméter magasan, amit a törökbálinti tűzoltók szivattyú segítségével eltávolítottak. Kiskunlacházán az egyik út menti árokban lévő víz lépett ki a medréből és elöntötte az utat, ami forgalmi akadályt okozott. A víz eltávolítását a ráckevei tűzoltók kezdték meg, de az átszivattyúzáshoz szükséges ideiglenes árkot az önkormányzat által helyszínre rendelt munkagép segítségével ásták ki.
Az elmúlt órákban jelentősen csökkent a Zagyva vízszintje a szentlőrinckátai szakaszon, de továbbra is másodfokú árvízvédelmi készültség van itt érvényben. Az Ipoly ipolytölgyesi árvízvédelmi szakaszán is enyhe csökkenés mutatkozik, de itt is fenntartják a másodfokú készültséget.
 
Továbbra is tart a belvízhelyzet a Bács-Kiskun megyei Kunszentmiklóson, ahol vasárnap óta másodfokú belvízvédekezési készültség van érvényben. Jelen pillanatban hat szivattyú és az önkormányzat tíz dolgozója vesz részt a helyzet kezelésében, tűzoltói beavatkozásra és lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség. Szintén a belvíz miatt van másodfokú készültség Tiszaugon. Magas a vízszint a Holt Tiszán, emiatt ott átemelő-szivattyú üzemel.
 
 
 
 
 

Vissza