Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
Nagyobb beavatkozásra sehol nem volt szükség
2013. április 03.
Az országban most sehol nincs érvényben meteorológiai riasztás, de a Nyugat-Dunántúl négy megyéjére jelenleg is fenntartja figyelmeztető előrejelzését az Országos Meteorológiai Szolgálat, azonban már csak talaj menti fagy miatt. A korábbi előrejelzéssel ellentétben valószínűleg az északkeleti országrészben élők is nyugodtabb időjárásra készülhetnek.
Apadásnak indult a Fejér megyei Gaja-patak, valamint a Mór-Bodajk vízfolyás. Utóbbi a vártnál alacsonyabb szinten tetőzött, így nem volt veszélyben a bodajki vasútállomás melletti lakóház, de a vasárnap kihelyezett homokzsákokat továbbra is kint hagyják. Lepsényben, ahol a belvíz okozott gondot, a katasztrófavédelmi megbízott segítségével befejezték a védekezést.
Kiszivattyúzták a vizet Székesfehérváron a Sörház téri főiskolai kollégium alagsorából, így a korábban veszélyeztetett irattárban nem keletkeztek károk. A megye tűzoltói az elmúlt órákban két móri és egy polgárdi helyszínen is részt vettek vízszivattyúzásban.
 
Kora délutánig húsz káresetet jeleztek a Veszprém megyei katasztrófavédelem ügyeletére. Az egységek a legtöbb esetben pincék szivattyúzásánál segédkeztek. A havazás Veszprém megye nagy részén megszűnt, havas területek továbbra is a megye nyugati részén, valamint a magasabban fekvő részeken vannak. A Rába áradása miatt újabb utakat kellett a megyében lezárni.
 
A ma reggelig lehullott eső miatt ismét emelkedik a Vas megyei vízfolyások vízszintje a felső szakaszokon, a középső szakaszokon megállt az apadás, és gyenge áradás kezdődött. Magasabb a Gyöngyös, a Répce, Szentgotthárdnál a Rába, de Körmendnél is megállt az apadás, lassan, de ismét árad a folyó. Rumnál is újabb gyenge áradásra számítanak a mai napon, és a völgybe kikerülő víz minden bizonnyal lassítja, akár meg is állítja a völgyi vizek apadását.
Szerdán eddig 15 esetben volt szükség az időjárási viszonyok miatt tűzoltói beavatkozásra. Egy helyen a szél megbontotta a tetőt, a beavatkozó egység a veszélyes cserepeket távolította el az épületről, két esetben árokba csúszott gépjármű műszaki mentését kellett végrehajtani, egy esetben egy veszélyesen megdőlt fát távolítottak el, a többi alkalommal vízszivattyúzási feladatokat hajtottak végre a megye tűzoltó egységei.
 
Zala megyében elállt a havazás, és a meteorológiai előrejelzések szerint a mai napon már nem is várható jelentősebb csapadék. Az utakat folyamatosan takarították a közút munkagépei, így a fő- és mellékutak egyaránt jól járhatók. Hajnal óta kilenc centimétert apadt a Zala folyó Zalaapátinál. Nehezebb a helyzet Nagykanizsán a Principális-csatornánál, de a helyi védelmi biztosság döntése alapján egyelőre nem vágják át a csatorna bal partjának töltését. Folytatódik tehát jobb parti lakóterület védelmét célzó védekezés, jelenleg csaknem száz ember magasítja homokzsákokkal a gátat.
A csatorna vize várhatóan  hamarosan tetőzik.
Az elmúlt órákban hat esethez riasztották a megye tűzoltó egységeit, mindannyiszor víz szivattyúzását végezték, így Szécsiszigeten, ahol a műemléki templom és plébániaépület pincéjébe tört be a víz.
 
A Nógrád megyei Ludányhalásziban harmadfokú belvízvédelmi készültség miatt folyamatos a védekezés. Homokzsákos zsilipmegerősítéssel és nagy teljesítményű átemelő szivattyú segítségével dolgoznak. Ipolytarnócon harmadfokú készültség van érvényben, az elmúlt órákban ismét tizenkét centimétert emelkedett a Ipoly vízszintje. Minimálisan, de emelkedett a víz szintje Nógrádszakálnál és Balassagyarmaton is, apadt a folyó ugyanakkor Pösténypusztánál. Ezeken a helyeken másodfokú árvízvédelmi készültség van érvényben. Litkénél újra emelkedik a Dobroda patak vízállása, apadás tapasztalható azonban a Zagyva patakon, a maconkai és pásztói mérési pontokon. Magasabban áll a víz a Maconkai és a Mátraverebélyi tározóban.
A Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság jelenleg az Ipoly menti helyszíneken tart terepszemlét.
 
Győr-Sopron megyében másodfokúra emelték a készültséget a Marcal menti belvízvédelmi szakasz Holt-Marcal rész öblözeténél, ahol jelenleg is négy mobil szivattyú üzemel. Az önkéntes tűzoltó egyesületek négy helyszínen szivattyúzzák a vizet, és raknak homokzsákokat. Fertőendréden a Szabadság utcában a kialakult belvíz miatt volt szükség a beavatkozásra, Csornán a Kmetty György utcánál a szivattyúzás kevésnek bizonyult, a lakóépületek védelme érdekében homokzsákokra is szükség volt. Győrszemerén a Tó utcánál a helyi önkéntes tűzoltó egyesület állománya szivattyúzza a vizet. Vízátfolyások miatt a megyében két útszakaszt kellett a forgalom elől elzárni.
 
Hajdú-Bihar megyében a Berettyó torkolatánál a Szeghalom-Darvas védelmi szakaszon másodfokú árvízvédelmi készültség van érvényben.
Továbbra is harmadfokú a készültség a Hortobágy-Berettyó Bucsa-Nádudvar védelmi szakaszán. Több védelmi szakaszon elsőfokú a készültség, tíz védelmi szakaszon pedig a belvíz miatt tartják fenn a készültséget. Másodfokú
a Tiszai-alsó, a Tiszai-középső, a Tiszai-felső, a Kadarcs-Karácsony-foki, a Kösely-alsó, a Hamvas Sárréti, a Berettyó-alsó valamint a Berettyó-felső belvízvédelmi szakaszokon.
Az üzembe állított 21 szivattyútelep az elmúlt napon összesen csaknem négyezer köbméter belvizet emelt át a befogadókba, a
13 belvíztározó összesen több mint 25 millió köbméter belvizet tart vissza.
A belvízzel elöntött terület nagysága most már megközelíti a 27 ezer hektárt.
Hajdú-Biharban a mai napon eddig három esetben vonultak a debreceni egységek a város valamelyik pontján felgyülemlett csapadékvizet eltávolítani.
 
Csongrád megyében, Csengele településen elsőfokú védekezés kezdődött, ezzel együtt immár hét településen folyik első-, és három településen másodfokú védekezés. A tíz helyszínen összesen négy munkagépet, két szállítóeszközt és hat szivattyút használnak, összesen 76 ember dolgozik.
 Az elmúlt három órában három makói portán kezdték meg helyi egységek a belvíz szivattyúzását, mert a víz lakóházakat veszélyeztetett.
 
Harmadfokú árvízvédelmi készültség van a Fehér-Körösön, a Fekete-Körösön Antnál és Remeténél, valamint a Kettős- és a Sebes-Körösön, a Hortobágy-Berettyón pedig most is másodfokú készültség van érvényben. Békés megye hét önkormányzata tart fenn belvízvédelmi készültséget. Két településen – Kötegyán, Körösladány – másodfokú a készültség, öt településen – Békéscsaba, Sarkadkeresztúr, Köröstarcsa, Kétegyháza, Gyomaendrőd – elsőfokú a készültség. A hivatásos tűzoltók belterületi beavatkozására továbbra sem volt szükség az ár- és belvízi helyzet kapcsán.
 
Délután két óráig tizenkilencszer kérték a Pest megyei tűzoltók segítségét helyi vízkárral kapcsolatban, mindannyiszor műszaki mentés volt a feladat. Cegléd belterületén a Budai úton a vízelvezető árok teljesen megtelt vízzel, majd az utat is elöntötte körülbelül tíz centiméteres magasságban. A víz veszélyt jelent az arra közlekedők számára, hiszen nem lehet megállapítani, hol kezdődik az árok. A műszaki mentés idejére a rendőrség forgalomlassító intézkedéseket vezetett be, a ceglédi tűzoltók jelenleg is szivattyúzzák a vizet.
A délelőtti esőzések következtében a Zagyva szentlőrinckátai szakaszán a vízszint néhány centimétert emelkedett, az Ipoly folyó ipolytölgyesi szakaszán is kismértékű növekedést tapasztaltak a vízügyi szakemberek. Az ár- és belvízi készültségre való tekintettel az érintett kirendeltséghez tartozó hivatásos tűzoltó-parancsnokságra több tízezer homokzsákot deponáltak, így Érden 30 ezer, Cegléden és Nagykátán 10 ezer, Vácon 15 ezer, míg Szentendrén 1200 homokzsákot helyeztek el.
 
A Jász-Nagykun-Szolnok térségében lehullott csapadék hatására tovább árad a Hortobágy–Berettyó, tegnap óta a Karcag-Kisújszállás szakaszon is harmadfokú védekezés zajlik. A Tisza újabb tetőzése április 12-ére várható Szolnoknál nyolc méter körüli vízállással. Elsőfokú árvízvédelmi készültség van a szolnoki önkormányzat kezelésében lévő mintegy négy kilométeres fővédvonalon is.
 
A nagy mennyiségű hó és az esőzés hatására a Bács-Kiskun megyei Kunszentmiklós Tass felőli részén, valamint a mélyen fekvő részeken jelentősen megnőtt a belvízzel elöntött területek nagysága és ez veszélyezteti a belterületi lakóépületeket. Az érintett körzetekben a magas belvíz a talajvizet is megemelte. A belvízmentesítési munkálatokban összesen ötven ember, köztük hivatásos és önkormányzati tűzoltók, valamint önkéntes tűzoltó egyesületek munkatársai tizenöt szivattyúval dolgoznak. 
A mai napon két családnak, összesen hat embernek kellett önkormányzati lakásban elhelyezést biztosítani, valamint a mentesítési munkálatok miatt egy útszakaszt is lezártak.
 

Vissza