Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
Sok helyen megcsúszott a felázott talaj
2013. április 04.
Az országban sehol nincs érvényben meteorológiai riasztás, a folyók többsége apad, de a Körösök és a Hortobágy-Berettyó áradása bőségesen adott feladatot a szakembereknek. Az elmúlt napok csapadékos időjárása más megyékben is kisebb-nagyobb beavatkozásokat tesz szükségessé.
Fejér megyében apadnak a vízfolyások, de a nagy mennyiségű eső miatt a felázott löszfal Kulcson és Ercsiben is megcsúszott. Kulcson a dunaújvárosi katasztrófavédelmi kirendeltség polgári védelmi felügyelője a polgármesterrel járta be a kritikus helyszíneket. A település üdülőrészében a Duna-part két szakaszát érinti a talajcsúszás. A Sőtér sétányon tovább süllyedt a löszfal, emellett a Deák Ferenc utca végén öt ingatlan kertjének hátsó részében csúszik a meredek partfal az alatta lévő Dunapart utca négy telke felé. A talajsüllyedés a lakosságra és az épületekre közvetlen veszélyt nem jelent. A virághegyi városrészben a talajvíz okoz gondot. Ebben az üdülőövezetben 40-50 épület pincéjében, szuterénjében jött fel a víz tíz és negyven centiméter közötti magasságban. Több nyaralót lakásként használnak, ezekben a kazánokat veszélyezteti a víz.
Ercsiben a Duna-parton megcsúszott löszfalnál helyszíni szemlét tartotta katasztrófavédelem a polgármesteri hivatal és a rendőrség bevonásával. A Szőnyi István utca és a Duna sor közötti területen körülbelül százötven méter hosszan csúszott meg a tavaly felújított partfalszakasz, amelynek a betonozott és szalagkorláttal ellátott teteje 50 méteren kettévált. A repedés átlagosan 10 centiméter széles és helyenként 30 centiméter mély. A partfalcsúszás közvetlen veszélyt a lakosságra itt sem jelent. A katasztrófavédelem felhívására a polgármesteri hivatal a talajsüllyedéssel érintett területet a gyalogosforgalom megakadályozása érdekében három oldalról kordonszalaggal lezárta, és a balesetveszélyre felhívó táblákat helyezett ki. A partfal helyreállításáról az önkormányzat gondoskodik. 
Székesfehérváron rendkívüli ülést tartott a járási helyi védelmi bizottság, és határozatban kötelezte az áramszolgáltatót, hogy az árvízzel veszélyeztetett székesfehérvári Székely utcai zártkerti ingatlanoknál az esetleges élet- és balesetveszély elkerülése érdekében vizsgálja felül az árambekötéseket, és indokolt esetben tegye meg a szükséges intézkedéseket.
Családi házak pincéjébe folyt víz miatt négy alkalommal kérték a katasztrófavédelem segítségét a megyében. A hivatásos és önkormányzati tűzoltó egységek Bodajkon, Móron, Polgárdiban és Csóron az alagsori helyiségekből szivattyúkkal távolították el a vizet. Az utóbbi településen a családi ház pincéjében 60 centiméter magasan gyűlt össze a belvíz.
 
Veszprém megyében a mai nap folyamán 17 káresetről érkezett jelzés a katasztrófavédelem ügyeletére. A jelzések többsége pincében lévő vízről szólt. A tűzoltó egységek valamennyi helyen szivattyúk segítségével avatkoztak be. Egy esetben homokzsákos védekezésben segédkezett a pápai tűzoltó-parancsnokság egysége, Marcalgergelyinél  a Marcal áradásától védték ilyen módon a horgásztavat és az üdülőtelepet, ötven önkéntes összesen háromezer homokzsákot helyezett ki.
 
Nincsen az árvízvédelmi készültség a Rába sárvári szakaszán, és a víz szintje a mai napon tovább csökkent. Vas megyében reggel óta tízszer volt szükség tűzoltói beavatkozásra, többségében pincéből szivattyúztak vizet. Az ár- és belvízi helyzet miatt jelenleg is négy útszakasz van a forgalom elől elzárva.
 
Még a reggelihez képest is javult a helyzet Zala megyében, amit bizonyít az is, hogy a katasztrófavédelem műveletirányítási ügyeletére ma már csak öt olyan jelzés érkezett, amelynek nyomán az elmúlt napok csapadékos időjárásával kapcsolatos esetben kellett a tűzoltóknak beavatkozniuk. Volt ahol kidőlt fát kellett eltávolítaniuk, de többnyire pincében felgyülemlett víz szivattyúzását kérték az egységektől.
 
Továbbra is apadás jellemzi Nógrád megye vízfolyásait. Újabb tíz centimétert csökkent az Ipoly folyó vízszintje Ipolytarnócnál, de még mindig a legmagasabb, harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben. A folyó más szakaszain elsőfokú a készültség. Nincs már készültség viszont a Zagyva patak legtöbb Nógrád megyei szakaszán, és már csak a Mátraverebélyi tározónál van érvényben a legalacsonyabb árvízvédelmi készültség.
Még mindig harmadfokon védekeznek a belvíz ellen Ludányhalászi településen, megállás nélkül dolgoznak az átemelő szivattyúk és távolítják el a vizet.
 
A Rábán levonuló árhullám és a kedvezőtlen hidrológiai helyzet miatt másodfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el a Rába Győr-árpási, Győr-koroncói, a Koroncó-mórichidai árvízvédelmi szakasz egyes gátőrjárásaira. Győr-Moson-Sopron megye katasztrófavédelmi egységeinek  a mai napon nem kellett az ár- és belvízi helyzet miatt beavatkozniuk.
Hajdú-Bihar megyében három településen tizenegy helyszínen folynak vízszivattyúzási munkálatok, Debrecenben, Balmazújvároson és Hajdúszoboszlón. Összesen kilenc gépjárművel és 27 tűzoltóval dolgoznak az egységek 15 szivattyú segítségével. Elsőfokú belvízvédelmi készültség van Nádudvaron, Derecskén, Biharnagybajomban, Zsákán és Nyíracsádon, Újtikoson, másodfokú pedig a Hortobágyon. Az elöntött terület nagysága most már megközelíti a 29 ezer hektárt. Tíz védelmi szakaszon van belvízvédelmi készültség, a munkálatokban 328 ember vesz részt.
 
Továbbra is harmadfokú készültség van érvényben a Hortobágy-Berettyón, a Hármas-Körösön, a Kettős-Körösön, a Sebes-Körösön és a Fekete-Körösön, másodfokú árvízvédelmi készültség van érvényben a Fehér-Körösön és a Berettyón. Miután a Hármas-Körösre érkező újabb árhullám tovább emelte a Hortobágy-Berettyó vízszintjét, április 4-én lezárták az Árvízkaput Mezőtúrnál. A Hortobágy-Berettyó vízállását immár a vízterhelések szabályozzák.
Változatlanul kilenc önkormányzat tart fenn belvízvédelmi készültséget Békés megyében, három településen – Kötegyán, Szeghalom, Körösladány – másodfokú a készültség, hat településen pedig – Békéscsaba, Sarkad, Sarkadkeresztúr, Köröstarcsa, Gyomaendrőd, Kétegyháza – elsőfokú készültség van érvényben. Az ár- és belvízzel összefüggésben a mai napon nem volt szükség tűzoltói beavatkozásra.
 
Jász-Nagykun-Szolnok megyében a csütörtök nem hozott változást az árvízi védekezési fokozatokban, a tűzoltóknak ezzel kapcsolatban külön dolguk nem akadt. A délelőtt folyamán a Hortobágy-Berettyó hármas-körösi torkolatánál, Mezőtúr határában lezárták az árvízi kaput. Mielőtt azonban a zsilipet becsukhatták volna, előtte azt meg kellett tisztítani, ezt a feladatot búvárok végezték el, eltávolították a hordalékot, a víz alatti köveket, mindazt, ami a záródást akadályozhatta volna. Az árvízi kaput azért kellett lezárni, mert a Hármas-Körös visszaduzzasztotta az egyébként is áradó Hortobágy-Berettyót. A vízügyi szakemberek ezért úgynevezett szabályozott vízkormányzással a természetes torkolattól följebb vezetik a folyó vizét a Nagykunsági-főcsatornába, illetve Öcsödnél huszonnyolc szivattyút telepítettek a torkolathoz, ezzel emelik át a Hortobágy-Berettyó vizét a Hármas-Körösbe. A Zagyva vízszintje csütörtökön délben a jászteleki vízmérce szerint öt centiméterre megközelítette a harmadfokú árvízvédelmi készültség szintjét. Mezőtúr környékén egyébként délben esett az eső, Kisújszálláson egy használaton kívüli épület fala – valószínűleg felázás miatt – leomlott. Az esetnél a Kisújszállási Önkormányzati Tűzoltó-parancsnokság tűzoltói avatkoztak be.
 
Délután négy óráig a Pest megyei katasztrófavédelem hivatásos és önkormányzati tűzoltói összesen tíz helyszínen negyvenkilenc fővel igyekeztek felszámolni a helyi vízkárokat, a pincékben megjelenő belvíz továbbra is problémát okoz. A gödöllői, váci és törökbálinti tűzoltókat egyszer, Cegléd és Érd hivatásos tűzoltóit kétszer, a Ráckevei önkormányzati tűzoltókat pedig háromszor riasztották műszaki mentéshez.
A Zagyva szentlőrinckátai szakaszán a vízállás reggel kilenc óra óta folyamatosan csökken, az Ipoly ipolytölgyesi szakaszán azonban a száraz időjárás ellenére sincs változás.
 

Vissza