Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
Kevesebb beavatkozásra volt szükség
2013. április 05.
Az országban jelenleg sehol nincs érvényben meteorológiai riasztás, és az előrejelzések sem vetítenek előre szélsőséges időjárást, de egyre több helyen esőre lehet számítani. Az ország nyugati részének folyói apadnak, a Körösökön és a Hortobágy-Berettyón azonban a legmagasabb készültség van érvényben. A legtöbb megye katasztrófavédelmi egységeinek kisebb-nagyobb beavatkozásokra kellett vonulniuk, leggyakrabban a belvíz miatt.
A Fejér megyei Kulcson a partfalcsúszás miatt összeült a dunaújvárosi járás helyi védelmi bizottsága. A település üdülőrészében, a Sőtér sétányon tegnap tovább süllyedt a löszfal, és a hajóállomás fölött is csúszik a meredek partfal a lejjebb lévő ingatlanok felé. A védelmi bizottság geotechnikai szakértő véleményére alapozva feladatokat határozott meg az önkormányzat és az állampolgárok számára egyaránt. Az érintett területeken naponta mérni kell a vízszintet a figyelő kutakban, valamint az ásott kutakban. A hajóállomás feletti területen szintén napi rendszerességgel meg kell vizsgálni a mozgó talaj és az épületek közötti távolságot. A talajsüllyedés a lakosságra egyik helyszínen sem jelent közvetlen veszélyt, ám Kulcson a belvíz is rontja a helyzetet, itt másodfokú a belvízvédelmi készültség.
Reggel óta háromszor riasztották a megye hivatásos és önkormányzati tűzoltó egységeit, mindannyiszor vízeltávolításhoz. Polgárdiban egy családi ház pincéjében körülbelül nyolcvan centiméter magasan gyűlt össze a víz, amely a kazánt veszélyeztette. Bodajkon egy társasház alagsorába, Móron egy családi ház pincéjébe tört be a víz. A tűzoltók mindhárom helyszínen kiszivattyúzták a vizet.
 
Péntek délelőtt kilencszer riasztották Veszprém megye katasztrófavédelmi egységeit az ár- és belvízzel kapcsolatos káresethez, többnyire vízzel elöntött pincéből szivattyúztak. Egy helyen jelenleg is homokzsákokkal védekeznek: a Marcal folyó Marcaltő határában kilépett medréből és a marcaltői-övárok sem képes megfelelő védelmet nyújtani a közelben lévő ingatlanok számára. A mentesítés homokzsákos védekezést igényel, ezért a pápai hivatásos, valamint az önkéntes tűzoltók segítik a helyieket a további károk megelőzését célzó munkában. Ez idáig senkit nem kellett otthonából kiköltöztetni és egyéb polgári védelmi intézkedés meghozatalára sem volt szükség.
 
Csütörtökön Fonyódon újra megcsúszott a partfal. A közelben lévő nyaralókat közvetlenül nem veszélyezteti a földomlás, viszont az érintett szakaszon az ivóvízvezetéket nyomásmentesítették. A Somogy megyei helyszínt geológus szakember megvizsgálta, és megjelölte azokat a partfalra nehezedő fákat, amelyeket el kell távolítani a további földcsúszás elkerülése érdekében. A 7-es számú főút érintett szakaszán továbbra is mindkét irányban tilos a közlekedés a veszélyhelyzet megszüntetéséig.
 
Jelentősen javult az árvízi helyzet Zala megyében, mindenütt apadnak a folyók és patakok, és a második – az elsőnél alacsonyabb – árhullám is levonult, vagy levonulóban van. Csökkent a Zala alsó szakaszának vízszintje is, így már Zalaapátinál is jóval alacsonyabb a folyó.
Apad a korábban komoly problémákat okozó Principális csatorna is, tegnap este óta a védett oldalról több helyről a csatorna medrébe folyik vissza a víz. Miután mára újabb esőket jelez a meteorológia, a nagykanizsai katasztrófavédelmi kirendeltség vezetőjének irányításával megelőző jelleggel folytatódik a homokzsákos védekezés, így a szükséges szakaszon a nyúlgát magasításával várhatóan ma estig végeznek.
 
Apadnak a vízfolyások Nógrád megyében, ugyanakkor Ludányhalásziban még mindig folyamatos a belvíz elleni védekezés, szünet nélkül működtetik az átemelő szivattyút. Minimálisan ugyan, de tovább csökkent az Ipoly folyó vízszintje. A jelentős apadás ellenére egyelőre marad a harmadfokú árvízvédelmi készültség Ipolytarnócnál, a másik három mérési pontnál elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben. A Zagyva patakon már csak a Mátraverebélyi tározónál van elsőfokú árvízvédelmi készültség érvényben, az apadás ott is folyamatos, a reggel hat órakor közzétett adatokhoz képest további tizenöt centiméterrel csökkent a tározó szintje.
 
Jelenleg is elsőfokú árvízvédelmi készültség van a Rába Győr-Sopron megyei szakaszán, valamint a Marcal folyó egyes részein. Másodfokú a készültség ugyanakkor a Marcal menti belvízvédelmi szakaszon, a felgyülemlett vizet a Gyirmóti szivattyúteleppel igyekeznek eltávolítani, amely ennek érdekében éjjel-nappal üzemel.
A helyzet kezelése jelentősebb tűzoltói beavatkozást nem igényelt.
 
A mai napon Hajdú-Bihar megye két településén, Debrecenben és Balmazújvárosban összesen három helyszínen szivattyúznak a megyei tűzoltóegységek. A beavatkozásokban öt jármű és nyolc tűzoltó, valamint hat szivattyú dolgozik.
Másodfokú árvízvédelmi fokozat van érvényben a Berettyó folyó érmelléki, Darvas-kismarjai, illetve Darvas-pocsaji szakaszán. A legmagasabb készültségi fokozatot a Berettyó alsó szakaszán kellett elrendelni, a belvíz a megyében tíz települést érint.
 
Továbbra is harmadfokú készültség van érvényben a Berettyón, a Hortobágy-Berettyón, a Hármas–Körösön, a Kettős-Körösön, a Sebes-Körösön és a Fekete-Körösön, másodfokú a készültség a Fehér-Körösön. Változatlanul zárva van a Hortobágy-Berettyó torkolati műtárgya, az árvízi kapu.
Békés megye tizenkét önkormányzata tart fenn belvízvédelmi készültséget, három településen – Kötegyán, Szeghalom, Körösladány – másodfokú a készültség, kilenc településen – Békéscsaba, Sarkad, Sarkadkeresztúr, Köröstarcsa, Gyomaendrőd, Kétegyháza, Biharugra, Békésszentandrás, Zsadány pedig elsőfokú készültség van érvényben.
A megye katasztrófavédelmi egységeit nem riasztották az ár- és belvízi helyzettel kapcsolatos esethez.
 
Jelentősen javult a helyzet Pest megyében, ezt mutatja az a tény is, hogy délelőtt tizenegy óráig mindössze három alkalommal volt szükség a tűzoltók beavatkozására, minden esetben lakóházak pincéjéből kellett nagy mennyiségű vizet szivattyúval eltávolítaniuk. Továbbra is a Ceglédi kistérségben okozza a legnagyobb problémát a belvíz, a katasztrófavédelem egységei a mai napon Nagykátán, Cegléden és Nagykőrösön tizenhat fővel és három járművel végeztek belvízzel kapcsolatos műszaki mentést.
Elsőfokú belvízvédelmi készültség van érvényben Tápiószőlősön, védekezési munkálatokra azonban még nem volt szükség. Bár Törtelen is a legalacsonyabb fokozatú a készültség, itt már három utcában négy önkormányzati szivattyúval dolgoznak. Kettes fokozat és Dunavarsányban az önkormányzat figyelőszolgálatot működtet.
Apadt az Ipoly a Pest megyei szakaszon is, és már a Zagyván is csak a legalacsonyabb készültségi szintet tartják fenn.

Vissza