Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
Egyes folyók apadnak, mások vízszintje most is emelkedik
2013. április 08.
A mai naposabb idő sem csökkentette a belvízzel elöntött területek nagyságát, és jó néhány folyón van érvényben az árvízvédelmi készültség legmagasabb fokozata. Az Országos Meteorológiai Szolgálat keddre szóló előrejelzése szerint továbbra sem kell jelentős mennyiségű csapadékra számítani.
Megérkeztek a mezőtúri katasztrófavédelmi kirendeltségre azok a homokzsákok, amelyeket a Békés megyei katasztrófavédelmi igazgatóság igényelt a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságtól. Ezeket és az egyéb plusz eszközök egy részét már el is helyezték a kirendeltség raktárába.
Az áradó Hortobágy-Berettyó és a Hármas-Körös vize szabályozottan és folyamatos ellenőrzés mellett vezeti le a vízgyűjtőkről érkező vizet, valamint a bel- és csapadékvizet. A folyó mezőtúri városi szakaszán homokzsákokkal védték be a híd melletti területeket. A Hortobágy-Berettyó két másik belvízvédelmi szakaszán is harmadfokú a készültség. A 24 óra alatt kétmillió köbméter belvizet befogadó folyó tehermentesítése érdekében naponta 1,3 millió köbméter vizet szivattyúznak ki a mezőtúri árvízkapunál telepített 30 berendezéssel, valamint a nagyiváni vésztározóba történő vízbevezetés révén. 
 
Hullámverés ellen lefóliázták Jász-Nagykun-Szolnok megyeszékhelyén a belvárosi védvonal egyes szakaszait is, a fóliát zsákokkal rögzítették. A Tisza a jelenlegi előrejelzés szerint Szolnoknál az esti, késő esti órákban éri el a másodfokú árvízvédelmi készültségi szintet, hétvégére pedig várhatóan Szolnokon is eléri a harmadfokú védelmi készültségnek megfelelő vízmagasságot. A folyó ma reggeli vízszintje három méterrel alatta van a 2000-ben mért 1041 centiméteres rekordnak. A védekezési munkák miatt a Tisza töltésein a közlekedés korlátozását rendelték el.
 
Egyházaskesző és Nemesgörzsöny térségében továbbra is stagnál a Marcal folyó vízszintje.  A mai napon Veszprém megye árvízzel érintett térségében négyszáz hivatásos állományú és önkéntes dolgozott, a váltásokban zajló munka mindaddig tart, amíg a helyzet azt indokolttá teszi. Hétfőre a korábban Nemesgörzsönynél keletkezett mintegy 500 méteres veszélyes szakasz túlnyomó részét sikerült bevédeni, beleértve a legkritikusabb pontokat is. A még hátralévő 150 méteres szakasz kevésbé átfolyásveszélyes, ráadásul ott könnyebb is dolgozni.
 
Csongrád megyében változatlanul hét településen zajlik belvíz elleni védekezés,  hat településen elsőfokú a készültség, ennél magasabb fokozat már csak Székkutason van érvényben. A katasztrófavédelem hivatásos egységeit délután nem riasztották ár- vagy belvízzel kapcsolatos esethez.
 
Változatlanul harmadfokú készültség van érvényben Békés megye valamennyi folyóján, így a Berettyón, a Hortobágy-Berettyón, a Hármas-Körösön, a Kettős-Körösön, a Sebes-Körösön, a Fekete-Körösön és a Fehér-Körösön is. Utóbbi folyó vízszintje azonban az elmúlt órákban minimális mértékben csökkent.
Jelenleg tizenöt önkormányzat tart fenn belvízvédelmi készültséget a megyében, négy településen másodfokú, tíz településen pedig a legalacsonyabb fokozat van érvényben. Legutóbb Bucsán rendelték el az elsőfokú készültséget. Tűzoltói beavatkozásra az ár- és belvíz miatt nem volt szükség.
 
 
Újabb területen omlott le a föld a Fejér megyei Kulcs Duna-parti löszfaláról, a Deák Ferenc utca és a Temető utca között a talajcsúszás miatt akácfák fordultak ki a földből. Az érintett területen lévő ingatlanokban 2010 óta nincs közműellátás és a lakhatás sem engedélyezett. A kifordult fák ágai két épületet veszélyeztetnek. A negyvenöt foknál jobban megdőlt, nagyobb súlyú akácokat a katasztrófavédelem dunaújvárosi hivatásos tűzoltó egységei a gyökérzet fölött kivágták.
Kulcson a talajsüllyedés mellett a belvíz is gondot jelent, ezért a település polgármestere hétfőn harmadfokú belvízvédelmi készültséget rendelt el.
Székesfehérváron elsőfokú árvízi védekezés zajlik, a Székely utcai zártkerti ingatlanok védelme érdekében szivattyúval emelik át a Lugosi árok vizét a Gaja-patak felé. A Nádor-csatorna Cece és Ősi közötti szakaszán még mindig másodfokú belvízvédelmi készültség van.
Hétfő délutánig vízeltávolítás miatt nem volt szükség a katasztrófavédelem egységeinek segítségére a megyében.
 
Hajdú-Bihar megyében Debrecen területén három helyszínen 12 tűzoltó hat gépjárművel és három szivattyúval dolgozott a felgyülemlett csapadékvíz eltávolításán. A megyében korábban elrendelt árvízvédelmi készültségi fokozatokon nem változtattak. Belvíz miatti készültség 11 településen van, legutóbb Zsáka településen rendelték el a másodfokot.
 
Kis mértékben ugyan, de emelkedett a Marcal vízszintje a Győr-Moson-Sopron megyei Mórichidánál, de az emelkedés mértéke nem indokolta árvízvédelmi készültségi fokozat elrendelését. Továbbra is apad a folyó vízét befogadó Rába, a mai napon a folyón eddig érvényben lévő elsőfokú árvízvédelmi készültséget is megszüntették.
 
Pest megyében ma már csak két alkalommal kérték a tűzoltók segítségét a pincében megjelenő talajvíz okán, Nagykőrösön és Ráckevén kellett emiatt az egységnek vonulnia. Az önkormányzati tűzoltók mindkét helyszínen szivattyú segítségével távolították el a felgyülemlett vizet.
Továbbra is másodfokú belvízvédelmi készültség van Tápiógyörgyén, Nagykátán és Cegléden, mindhárom településen belvízi védekezést folytatnak. Törtelen, Nagykátán és Cegléden összesen három szivattyúval, hat fővel és két munkagéppel védekeznek a belvíz ellen.
 
Heves megyében továbbra is egy-egy helyen van másodfokú ár-, vagy belvízvédelmi készültség, a belvíz miatt leginkább érintett településen, Nagyfügeden két szivattyúval emelik át a vizet. A mai napon három településen kellett a belvíz ellen védekezni, nyolc ember három technikai eszközzel dolgozott.
 
A folyamatos apadásnak köszönhetően már egy Nógrád megyei településen sincs harmadfokú ár- vagy belvízvédelmi készültség. Jelentős mértékű apadás figyelhető meg az Ipolyon is, így tegnap óta Ipolytarnócnál sincs érvényben a legmagasabb szintű árvízvédelmi készültség.
A megye két településén védekeznek belvíz ellen, de már a leginkább érintett Ludányhalásziban is csak második fokozat mellett, ma délben ugyanis visszavonták a harmadfokú készültséget. A településnél lévő zsilipet továbbra is zárva tartják, de az átemelő szivattyút leállították. Ipolyvecén szintén másodfokú belvízvédelmi készültség van érvényben.
  
 
Hétfőn egy esetben volt szükség arra, hogy a Vas megyei tűzoltók belvíz miatt beavatkozzanak. Sárvárra riasztották a hivatásos tűzoltó egységet, mert egy családi ház pincéjében nagy mennyiségű víz gyűlt össze, és berendezési tárgyakat, valamint a gázkazánt veszélyeztette. Az egység a vizet szivattyú segítségével eltávolította, így semmi nem károsodott. Tovább csökkent a félpályás útlezárások száma, már csak öt útszakaszon van érvényben félpályás forgalomkorlátozás. 

Vissza