Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
Másfél hete folyik a kitartó védekezés
2013. április 09.
Magyarországon kedden délután összesen még mindig több mint kétezer-négyszáz kilométeren volt árvízvédelmi készültség. Az elmúlt egy napban a Felső-Tisza vízgyűjtőjének külföldi területein nem esett csapadék, hazai területen is csak elszórtan volt kisebb mennyiségű eső. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő három napban 14-16 milliméternyi csapadék várható a Felső-Tisza vízgyűjtőjén, folytatódni fog az árhullám levonulása. A vízügyi adatok szerint az ország nyugati és középső területein már mindenhol apadás jellemző, a keleti területeken pedig jellemzően az alsó szakaszukon áradnak a hazai folyók. A csapadékmentes és napsütéses időnek köszönhetően a belvízzel elöntött terület nagysága egy kissé csökkent, kedden délután 212 ezer hektár állt víz alatt.
Jász-Nagykun-Szolnok megyében a Szolnoki Katasztrófavédelmi Kirendeltség kedden ellenőrizte a megyeszékhelyen a tiszaligeti területet lefedő lakosságriasztó berendezések működését. Az itt található szirénák nemcsak vészjelzés, hanem beszéd továbbítására is képesek, így, szükség esetén alkalmasak a helybéliek és a gátakon dolgozók azonnali értesítésére is. A szolnoki önkormányzat munkatársai folyamatosan figyelik a tiszaligeti körgát állapotát. A most már lefóliázott védvonal ugyanis sérült, a megrongálódott részeket azonban időben feltöltötték. A legfontosabb feladat, hogy megakadályozzák az átázást, a megrepedt körgátat jelenleg kétóránként ellenőrzik, ha azonban indokolttá válik, akkor huszonnégy órás figyelőszolgálatot rendelnek el. A körtöltéssel szemközti részre, a Tisza híd városi oldala és a támfal találkozásának pontjához is homokból emelt védművet építettek. A megyében harmadfokú az árvízvédelmi készültség több mint száztizenöt kilométeren, a Hortobágy-Berettyó jobb partján, Karcagtól a mezőtúri Árvízkapuig, a Hármas-Körös jobb partján, az Árvízkaputól Kunszentmártonig. Jelenleg hét belvízvédelmi szakaszon másodfokú a készültség, a Hortobágy-Berettyó mentén lévő 3 belvízvédelmi szakaszon (Karcagi, Kisújszállási, Mezőtúri) pedig továbbra is harmadfok érvényes. Csütörtökre a megyei katasztrófavédelmi igazgató és a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság védelemvezetője rendkívüli megyei védelmi bizottsági ülést kezdeményezett, ahol értékelik az eddigi helyzetet, és felkészülnek az elkövetkező időszak védelmi munkáira.
 
A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság legfrissebb tájékoztatása szerint még minden folyón harmadfokú készültség van érvényben, így a Berettyón, a Hortobágy-Berettyón, a Hármas-, a Kettős-, a Sebes-, a Fekete- és a Fehér-Körösön is. A folyók azonban román területen már teljes hosszukban apadnak. A Fekete-, a Fehér- és a Kettős-Körös pedig már a Békés megyei szakaszon is apad. A Hortobágy-Berettyón az árvízkapui vízállás jelenleg stabil. Nincs lényegi változás a belvízhelyzetben, első- és másodfokú belvízvédelmi készültség tizenöt önkormányzatnál van.
 
Veszprém megyében a tűzoltók kedden délután öt esetben végeztek pinceszivattyúzást. A Marcal partján, Egyházaskesző és Nemesgörzsöny térségében esemény nem történt, a vízügy munkatársai 24 órás figyelőszolgálatot tartanak.
 
Somogy megyében kedd délelőtt a fonyódi magaspart megismételt szemléjén megállapították, hogy az elmúlt napon nem történt újabb megcsúszás, illetve nem romlott a partfal állapota, ezért feloldották a 7-es főút zárját. A partfal további ellenőrzéséről a polgármester intézkedik. A csapadékos időjárást követően körülbelül 2-3 hét múlva további geológus szakértői vizsgálat várható, ellenőrizendő a partfalban bekövetkezett mozgásokat.
 
Székesfehérváron továbbra is elsőfokú árvízi készültség van, de védekezésre már nincs szükség. Fejér megyében Kulcson harmadfokú belvízvédelmi készültség érvényes. A Nádor-csatorna Cece és Ősi közötti szakaszán még mindig másodfokú, az Adony-Ercsi belvízvédelmi öblözetben lévő Adonyi-főcsatornán elsőfokú belvízvédelmi, a Fehérvárcsurgói-tározónál pedig másodfokú helyi vízkárelhárítási készültség van. Vízeltávolítás miatt kedden délután kétszer kérték a katasztrófavédelem egységeinek segítségét a megyében, Székesfehérváron és Bicskén pincében felgyülemlett vizet szivattyúztak ki a hivatásos és az önkormányzati tűzoltók.
 
Csongrád megyében Csanyteleken megszüntették az elsőfokú belvízi védekezést, amelyet viszont Tiszaszigeten elrendeltek, így továbbra is hat településen van érvényben védekezési fokozat. Székkutason másod-, míg Tiszasziget mellett Újszentivánon, Balástyán, Kiszomboron és Kisteleken védekeznek elsőfokon, nyolc eszközzel és negyvennégy fővel. Az ár- és belvízzel kapcsolatban tűzoltói beavatkozására nem került sor, a Tiszán továbbra is elsőfokú az árvízvédelmi készültség.
 
Pest megye területén kedden a belvíz már csak egy településen, Nagykőrösön adott feladatot a tűzoltóknak, ott egy családi ház pincéjéből kellett a felgyülemlett nagy mennyiségű talajvizet szivattyúval eltávolítani. A polgármesterek továbbra is fenntartják a másodfokú  belvízvédelmi készültséget Tápiógyörgyén, Cegléden és Nagykátán, ahol tényleges munkálatokat is folytatnak. Dunavarsányon, Ráckevén, Kiskunlacházán és Szigetbecsén a korábban elrendelt másodfokú belvízvédelmi készültséget kiterjesztették az egyes szivattyútelepekre is a belterületek védelmének érdekében, továbbá védekezést folytatnak az önkormányzatok Apajon és Bugyi településen is, hogy megóvják az ingatlanokat a belvíztől.
 
Hajdú-Bihar megyében Debrecen területén két helyszínen folynak vízeltávolítási munkálatok, három gépjárművel, öt tűzoltó dolgozik három szivattyú segítségével. Az ár- és belvízvédelmi készültségi fokozatok a napközbenihez képest nem változtak.
 
Nógrád megyében délután két órától Ludányhalásziban is visszavonták a másodfokú belvízvédelmi készültséget, ott jelenleg már csak első fok van érvényben. Ipolyvecén azonban továbbra is másodfokú a belvízvédelmi készültség szintje.
 
Győr-Moson-Sopron megyében Bodonhelyen, a település határában a szivattyúzási munkálatokat a hivatásos egységek délután kettő órakor befejezték. Vízügyi vonatkozásban a megyében egyéb változás nem történt.
 
A mai napon Vas megyében ár- és belvízzel kapcsolatos tűzoltói beavatkozásra nem volt szükség. Háromra csökkent a félpályás forgalomkorlátozások száma, viszont Gérce és Vásárosmiske, Sárvár és Ostffyasszonyfa között, valamint Bögötnél a 88-as számú mellékúton továbbra is félpályás útlezárás van érvényben.

Vissza