Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
A mai nap némi javulást hozott
2013. április 10.
A mai napon csökkent mind az árvízvédelmi készültséggel érintett folyószakaszok hossza, mind a belvízzel érintett területek nagysága. Ezzel együtt sok helyen a legmagasabb fokozatú készültséget tartják érvényben, annál is inkább, hiszen az időjárási prognózisok újabb csapadékot ígérnek.
A reggel mért adatokkal összehasonlítva csökkent az árvízvédelmi készültséggel érintett magyarországi folyószakaszok hossza, jelenleg valamivel több mint kétezer-kétszáz kilométeren van valamilyen fokozat érvényben. 465 kilométeren – Tisza, Zagyva, Berettyó felső szakasza és Maros, Rába, Zala – elsőfokú, 1225 kilométer hosszon – Tisza, Kraszna, Lónyay főcsatorna, Bodrog, Fekete-, Fehér-, Hármas-Körösmásodfokú, 536 kilométeren – Kraszna, Takta, Hortobágy-Berettyó, Berettyó alsó szakasza, Sebes-, Kettős- és Hármas-Körös – pedig a legmagasabb, harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben.
 
Csökkent a belvízzel elöntött területek nagysága is, a délutáni adatok szerint 205 ezer hektár földet borít víz, 12 vízügyi igazgatóság területén 13 szakaszon elsőfokú, 45 szakaszon másodfokú, 24 szakaszon harmadfokú belvízvédelmi készültséget tartanak fenn.
 
A Tisza áradása miatt másodfokúra emelték az árvízvédelmi készültséget ma reggel a Fegyvernek és Csongrád közötti szakaszon is. Ugyanekkor szintén másodfokú árvízvédelmi készültség lépett érvénybe a Zagyván – a Tisza visszaduzzasztással érintett szakaszán – Szolnok és Újszász között. A Hortobágy-Berettyón a vízállás változatlan. A Nagykunsági-főcsatornán egy nap alatt 550 ezer köbméter vizet vezettek át a Hármas-Körösbe.
A kedvező időjárás hatására Jász-Nagykun-Szolnok megyében 900 hektárral csökkent az elöntött területek nagysága, de még mindig csaknem 29 ezer hektár van belvíz alatt. A holtágak megteltek, a legtöbb helyen szivattyúval emelik át a vizet a befogadókba.
Karcagon lakossági bejelentés alapján belvíz miatt a tűzoltók két szivattyút helyeztek üzembe.
 
Másodfokú készültséget tartanak fenn a Fehér- és a Fekete-Körösön, a többi folyón, így a Berettyón, a Hortobágy-Berettyón, a Hármas-, a Kettős- és a Sebes-Körösön továbbra is a legmagasabb fokozatú készültség van érvényben.
Békés megye tizenöt önkormányzata tart fenn belvízvédelmi készültséget, három településen másodfokú a készültség, tizenkét településen pedig a legalacsonyabb fokozat van érvényben. A megye tűzoltóit belvíz miatt az elmúlt órákban egyszer riasztották.
Gyomaendrődön egy lakóház picéje telt meg vízzel, a helyi önkormányzati tűzoltóság egysége vonult a helyszínre, hogy eltávolítsa a felgyülemlett vizet.
 
Csongrád megyében nem egészen 30 hektárnyi területet borít belvíz, öt településen első, egy településen – Székkutason – másodfokú védekezés zajlik. A katasztrófavédelem egyik egységének belvízzel kapcsolatos beavatkozására Hódmezővásárhelyen volt szükség, ahol egy eldugult áteresz miatt nem tudott a csapadékvíz elfolyni. Mivel a hagyományos módszerekkel nem sikerült kitakarítani az átfolyót, a helyi hivatásos tűzoltók úgynevezett „D” sugárral tették szabaddá a víz útját.
 
Hajdú-Bihar megyében csaknem 35 ezer hektárt borít belvíz, 12 védelmi szakaszon és kilenc településen van érvényben valamilyen fokozatú készültség, négy helyen másodfokú. A katasztrófavédelem 13 tűzoltója a mai napon három eszközzel és ugyanennyi szivattyúval avatkozott be.
Készültséget tesz szükségessé az áradás is, vannak olyan folyószakaszok, így a Bucsa-Nádudvar és a Szeghalom-Darvas közötti, ahol harmadfokú a készültség.
 
Győr-Moson-Sopron megyében továbbra is öt belvízvédelmi szakaszon tartják érvényben a másodfokú készültséget, jelentősebb tűzoltói beavatkozást azonban most sem igényel a helyzet.
 
Fejér megyében egyszer kérték a katasztrófavédelem segítségét vízeltávolításhoz. Móron az önkormányzati tűzoltók egy festékbolt pincéjéből szivattyúzták ki a vizet. A megyében az ár- és belvízi készültségeket érintő változás nem történt. A Nádor-csatorna Cece és Ősi közötti szakaszán még mindig másodfokú, az Adony-Ercsi belvízvédelmi öblözetben lévő Adonyi főcsatornán első fokú belvízvédelmi, a Fehérvárcsurgói-tározónál pedig másodfokú helyi vízkárelhárítási készültség van. Székesfehérváron az elsőfokú árvízvédelmi, Kulcson a harmadfokú belvízvédelmi készültség továbbra is érvényes.
 
Ma délután a Nógrád megyei Ludányhalásziban és Ipolyvecén is visszavonták a belvízvédelmi készültséget. Napközben minimális mértékben emelkedett az Ipoly folyó vízszintje Ipolytarnócnál, így ott még továbbra is elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben.
 
A mai napon belvíz miatt egyetlen alkalommal kérték a Pest megyei katasztrófavédelem tűzoltóinak segítségét. Érden egy családi ház pincéjében több mint egy méter magasan állt a talajvíz, amit az érdi tűzoltók szivattyú segítségével átemeltek az utcában lévő vízelvezető árokba.
Hat településen továbbra is másodfokú, két másikon pedig a legalacsonyabb fokozatú belvízvédelmi készültség van érvényben.
 
Heves megyében változatlanul egy-egy helyen tartanak fenn másodfokú ár-, vagy belvízvédelmi készültséget, a belvíz miatt leginkább érintett településen, Nagyfügeden két szivattyúval emelik át a vizet.
 
 

Vissza