Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
Újra mérgezett a „csendes gyilkos”
2013. április 19.
Előzzük meg a szén-monoxid-mérgezéseket! Minden évben vannak olyan szén-monoxid-mérgezések, halálesetek, amelyeket ellenőrizetlen kémény vagy tüzelőberendezés okoz.
A katasztrófavédelem tűzoltó egységei az elmúlt évben csaknem 200 eseménynél avatkoztak be, ezek során tizennégyen vesztették életüket, és 235 ember szenvedett enyhébb mérgezést.
 
Az idei évben április 19-ig azonban már 163 alkalommal kérték a katasztrófavédelem segítségét szén-monoxid-mérgezés gyanúja miatt. Ezek során a sérült személyek száma 191 fő volt, és 9 személy vesztette életét.
 
Az elmúlt napokban ismételten mérgezett a szén-monoxid. Április 14-én, vasárnap egy sződi családi házból négy főt, a tegnapi napon pedig a fővárosban egy XIX. kerületi családi házból két gyermeket és két felnőttet szállítottak kórházba szén-monoxid-mérgezés miatt. A hét során továbbá Vácott és Budapest V. kerületében is vonultak ilyen esetekhez a katasztrófavédelem tűzoltó egységei. Budapest belvárosában ketten szenvedtek enyhébb mérgezést, Vácról pedig egy embert szállítottak kórházba.
 
A balesetek megelőzésére hatékony megoldás a szén-monoxid-érzékelő használata, amely a kritikus szint feletti gázkoncentrációra hangjelzéssel hívja fel a figyelmet. Jelenleg csak a hazai háztartások kis részében van ilyen érzékelő, pedig a nemzetközi tapasztalatok szerint is jól használhatóak a balesetek megelőzésére.
 
Rendkívül fontos, hogy az állampolgárok ellenőriztessék a tüzelő-, fűtőberendezések és a kémények műszaki állapotát, ezzel fontos lépést tesznek saját biztonságuk érdekében. Az ellenőrzést olyan szakemberre kell bízni, aki a műszaki biztonsági felülvizsgálat elvégzésére is jogosult. Fontos az is, hogy azokat a helyiségeket, amelyekben a tüzelőberendezések találhatóak, rendszeresen szellőztessék, így is megakadályozható a mérgező gázok felhalmozódása.
 
  • Gondoskodjon arról, hogy a kéményseprők a rendszeres ellenőrzést elvégezhessék, a feltárt hiányosságok megszüntetésével együtt járó költségeket ne tekintse feleslegesnek, az a biztonság alapfeltétele;
  • Rendszeres időközönként vizsgáltassa meg, hogy tüzelőberendezései megfelelőek. A korszerű kazánok, fűtési rendszerek olyan biztonsági elemekkel vannak felszerelve, amelyeknél szinte kizárt, hogy otthonunkban szén-monoxid-mérgezést kapjunk;
  • Körültekintően üzemeltesse tüzelőberendezéseit, mindig gondoskodjon megfelelő levegő-utánpótlásról;
  • Amennyiben nem rendelkezik korszerű tüzelőberendezéssel, javasolt szén-monoxid-érzékelő beszerzése. A jelzőkészülékek napjainkban könnyen elérhetőek, de használatuk során mindig tartsa be a gyártó előírásait.
 
 
Az Országos Tűzmegelőzési Bizottság kiemelt feladatként kezeli szén-monoxid-mérgezések megelőzését. A bizottság összesen 1700, a vonatkozó előírásoknak megfelelő szén-monoxid-érzékelőt vásárolt, amelyeket az ország különböző pontjain lévő, gázkészülékkel rendelkező közintézményeknek juttatott el e hónapban. Az Országos Tűzmegelőzési Bizottság készített egy kampányfilmet is, amelyet az országos televíziók sugároztak.
 
A szén-monoxid-mérgezések megelőzését célzó kampányfilm ide kattintva tekinthető meg, továbbá a sajtó részére a Médiaszerveren keresztül is letölthető.

Vissza